Kanta-Häme

Viitat opastavat ensi vuonna pääpyöräreiteillä Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa

Hämeenlinnan kaupungin lisäksi mukana ovat Hattula ja Janakkala.
Pyöräreittien viitoitus kiinnostaa janakkalalaista Tiina Niemistä, koska hän on aktiivinen kunto- ja kilpapyöräilijä. Nieminen antoi monta hyvää vinkkiä viitoitussuunnitelmaan.

Vuoden 2019 aikana pääpyöräreitit saavat viitoitukset Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa.

Kuntalaistilaisuus, jossa asukkailta toivottiin ehdotuksia opastettavista alueista ja yksittäisistä kohteista, kiinnosti torstai-iltana kolmea seudun asukasta.

 

Liikennesuunnittelija Eelis Kuisma Hämeenlinnan kaupungilta kertoo, että valmisteilla on konsulttityönä pääpyöräreittien viitoitussuunnitelma.

Asukkaat eivät voi lähettää toiveitaan sähköisesti, vaan torstainen tilaisuus järjestettiin sitä varten.

– Viitoitus on pieni, mutta yllättävän tehokas tapa saada pyöräilyä sujuvammaksi ja sellaiseksi, että vieraspaikkakuntalainenkin löytää perille. Suurin kysymys on, mihin haluamme ihmiset ohjata – mitkä ovat tärkeitä kohteita, Kuisma pohtii.

Juuri tähän ehdotuksia haettiin yleisöltä.

 

Viitoitettavia kohteita on kahdenlaisia: aluekohteita ja pistekohteita.

Viittoihin merkittävillä aluekohteilla tarkoitetaan isoja kaupungin- tai kunnanosia, kuten Hätilää, Mierolaa tai Kauriinmaata.

Pistekohteet voivat olla esimerkiksi kirkkoja, nähtävyyksiä tai rautatieasemia.

 

Pääpyöräreiteille on näillä näkymin tulossa viidenlaisia viitoitustauluja.

Suunnistustaulut näyttävät nuolella, mihin pitää kääntyä, vai pitääkö ajaa suoraan. T-risteyksiin tulee aluekohteista kertovia viittaopasteita. Tueksi reitin varrelle tulee etäisyysopasteita paikannimineen ja seuraavine kohteineen.

Perillä pyöräilijää avittavat paikannimitaulut ja reittien päissä päätepistetaulut.

 

Tiina Nieminen oli saapunut Janakkalasta antamaan omia ehdotuksiaan viitoitussuunnitelmaan.

Hän on aktiivipyöräilijä, joka toimii myös tandem-pyörällä pilottina näkövammaiselle. Pari kilpailee parapyöräilyssä, ja Nieminen kilpailee lisäksi maastopyöräilyssä.

– Pyöräilemme paljon Janakkalassa, Hämeenlinnassa ja Hattulassa. Kilometrejä tulee noin 8 000 vuodessa. Kiinnostaa, mihin viitoituksia on tulossa. Ne auttavat niin paikkakuntalaisia kuin ulkopaikkakuntalaisiakin pysymään kartalla ja löytämään reitit paikasta A paikkaan B.

Janakkalassa hän toivoi viitoitusta muun muassa Turengista Leppäkosken kautta Tervakoskelle, Hattulassa opastusta Pälkäneentieltä joko Parolannummen tai Aulangontien lenkeille sekä Hämeenlinnassa viittoja kymppitien ja Aleksis Kiven kadun reitille.

– Pyörällä menen mieluummin muualle kuin keskustaan, koska siellä on aina hässäkkää muutenkin, Tiina Nieminen kertoo.

 

Liikennesuunnittelija Eelis Kuisma käy viitoitussuunnitelmaan saatuja ideoita läpi suunnittelijoiden ja konsulttien kanssa.

Suunnittelun kustannuksista ely-keskus maksaa puolet eli 9 200 euroa. Hämeenlinnan osuus on 5 900 euroa, Janakkalan 2 300 euroa ja Hattulan 1 100 euroa.

Viitoituksen kokonaiskustannuksista ei ole vielä laskelmia. HÄSA