fbpx
Kanta-Häme

Viivästyykö ortodoksisen kirkon purkaminen taas?

Hämeenlinnan ortodoksit ovat odottaneet jo vuosia, että yli 50 vuotta vanha Kaurialan kirkko purettaisiin ja tilalle saataisiin uusi.

Isä Markus, eli Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Aroma, toivoi viime lokakuun Hämeen Sanomissa, että kirkkoa päästäisiin purkamaan tänä vuonna pääsiäisen jälkeen.

Kaurialan kirkko on kuitenkin yhä pystyssä.

Viivästyykö ortodoksisen kirkon purkaminen taas, Isä Markus?

– Kyllä, se voi mennä ensi pääsiäisenkin yli. Museovirastolta ja Ely-keskukselta on saatu purkuluvat, mutta kirkollinen byrokratia on joskus jäykempää kuin maallinen. Purkupäätös pitää saada kirkollishallitukselta, ja meillä on harvoin kirkolliskokouksia. Seuraava on vasta elokuussa.

Milloin purkaminen päästään aloittamaan?

– Arvelen, että se menee ensi vuoden puolelle, mutta ihmeitäkin tapahtuu. Purku saattaa lähteä hyvinkin nopeasti liikkeelle, kunhan kirkollishallitukselta saadaan luvat. Onhan tätä jo seitsemän vuotta jauhettu, niin toivotaan parasta.

Missä vaiheessa purkusuunnitelmat ovat?

– Arkkitehtuurikilpailu on pidetty, mutta piirustukset pitää saada valmiiksi. Toimitilat on kyllä suunniteltu, joten arkkitehdin on helppo piirtää. Uudelle kirkolle tulee myös toimintakeskus ja seurakuntakoti, koska niitä ei kannata pitää eri paikoissa.

– Purkutyö täytyy myös kilpailuttaa. Olemme kyselleet mahdollisia purkajia ja tiedämme tarjonnan.

Missä seurakunnan toiminta jatkuu sillä välin, kun vanha kirkko puretaan ja uutta rakennetaan?

– Kun purku-urakka alkaa, palvelukset pidetään seurakuntakodilla. Se on pienempi tila, joten jouluksi ja pääsiäiseksi pitää sitten yrittää saada jostain isompi.

– Toiminta jatkuu Kaurialassa tällä hetkellä normaalisti. Ensi viikolla palveluksia on Ahveniston kirkolla, jossa vietämme esimerkiksi vanhaa juhannusta. HÄSA

Menot