Kanta-Häme

Viivi ja Wagner palaavat lehteen

Opiskelijanaisen ja sian parisuhde on yhä naurettava ja samalla vakava asia. Näin voi päätellä Hämeen Sanomiin tulvineesta tabloidipalautteesta, sillä Viivin ja Wagnerin poistuminen hetkellisesti lehden sivuilta on ollut ylivoimaisesti suurin kritiikin aihe. 
 
– Tabloidia koskevista lukijapalautteista noin 80 prosenttia on ollut positiivista. Viivin ja Wagnerin putoamista pois sarjakuvasivulta on kuitenkin harmiteltu selvästi eniten, ja pienen tauon jälkeen parisuhdesarjakuva tekee paluun lehteen, kehityspäällikkö Mikko Soini lupaa. 
 
Tarkka ajankohta Viivin ja Wagnerin paluulle ei ole vielä tiedossa. Fanit pääsevät joka tapauksessa nauttimaan sarjasta viimeistään kesällä.
 
Jussi ”Juba” Tuomolan luoma Viivi ja Wagner on ollut suosittu jo 1990-luvun loppupuolelta lähtien. Tuomola on luonnollisesti tyytyväinen kuullessaan Hämeen Sanomien lukijoiden antamasta runsaasta palautteesta.
 
– Tässä taitaa olla oma sika ojassa, mutta mielestäni sarjakuvia voisi julkaista lehdissä enemmänkin. Yhdysvalloissa tavalliset uutiset luetaan netistä, mutta erikoismateriaali lehdistä.
 
Tuomolan omat suosikkisarjakuvat vaihtelevat hieman tunnelman mukaan. Sarjakuvataiteilija lukee niin seikkailusarjakuvia kuten Tex Willeriä, klassikoita kuten Tinttiä ja myös uutta tuotantoa ympäri maailman.
 
– The Walking Dead tehtiin alun perin sarjakuvaksi. Se on hyvin kirjoitettu ja myös melko hyvin piirretty, Juba kehuu.
 
Hämeen Sanomat on saanut kolmen tabloidiviikon aikana satoja lukijapalautteita. Sarjakuvien lisäksi iso palautevyöry tuli televisio-ohjelmien kirjaintyypin koosta. 
 
– Aineisto tulee valmiina meille, mutta nyt se käsitellään uudelleen Hämeenlinnassa. Suurensimme fonttia ja riviväliä, jolloin televisio-ohjelmien luettavuus parani selvästi ja kritiikki vaimeni, kehityspäällikkö Soini kertoo.
 
Pieniä parannuksia on lisäksi tehty muun muassa radion ohjelmatietoihin, ja esimerkiksi shakkipalsta on palannut lehden sivuille.
 
Vanajantiellä Hämeen Sanomien toimituksessa on seurattu tarkkaan oman paikallisen uutis- ja lukemistomateriaalin käyttöä lehdessä. 
 
Ensimmäisten tabloidiviikkojen aikana uutisten pääjutut ja Just-osan kansijutut ovat olleet korostetun maakunnallisia.
 
– Näppituntuma on, että Suomen Tietotoimiston tuottaman materiaalin käyttö on vähentynyt selvästi viime syksystä lähtien. Oma, ainutlaatuinen tuotantomme maakunnasta ja Lännen Median osaaminen sekä valtakunnan uutisissa että taustoittavissa ulkomaanuutisissa korostuvat jatkossakin, päätoimittaja Pauli Uusi-Kilponen kertoo.
 
Toukokuussa Hämeen Sanomissa tehdään määrällinen analyysi juttutuotannosta, ja vertailukohta otetaan vuodentakaiseen. 
 
– Haluamme tarkkaa dataa, emme etene musta tuntuu -menetelmällä. Näin voimme varmistaa, että etenemme suunniteltuun suuntaan.
 
Lukijoiden toiveista kuitenkin vain osa pystytään toteuttamaan. Yksi haluaisi lehtensä ilman urheilusivuja, toinen enemmän paikallisuutta ja kolmas useita ulkomaanaukeamia päivittäin.
 
– Urheilusivuja ei myöskään käytännön syistä pystytä siirtämään Just-osioon. Sanomalehti on aina jonkinasteinen kompromissi ja tabloidi-koko voi vaatia lukijoilta totuttelua.  Aika vähän tällaista palautetta olemme toistaiseksi saaneet, päätoimittaja Uusi-Kilponen pohtii. (HäSa)

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic