fbpx
Kanta-Häme

Vilahduksia lapsuuden kaupungista

Nykytaitelija Eija-Liisa Ahtila pohtii Hämeenlinnan taidemuseossa syntymäkaupunkinsa vaikutuksia esillä oleviin teoksiin.

Hämeenlinnalla on vahva näkyvyys Ahtilan teoksissa. Valokuvasarjassa, joka kuvaa valoa, tilaa ja ääntä, kaksi kuvaa kolmesta on kuvattu Hämeenlinnassa. Yksi Aulangolla, toinen Hauholla.

Ensiesityksensä saava videoinstallaatio Silta on kuvattu Viipurintien sillalla. Se on episodi Rakkaus on aarre -elokuvasta. Hämeenlinna ja Aulanko on läsnä myös paljon maailmalla kiertäneessä teoksessa Horizontal (Vaakasuora). Siinä humisee 11 metriä pitkä Aulangon hotellin puistossa kasvava kuusi.

Kuusi kertoo paljon Ahtilan työskentelytavasta. Hän tutkii, selvittää ja pohtii asioita jo paljon ennen kuvauksia. Monesti prosessi on hidas ja työläs.

Ahtila halusi tehdä kuusesta muotokuvan, mutta teknisesti se oli hankalaa, jos halusi säilyttää kuusen oikean näköisenä. Jos olisi halunnut kuvata kuusen perinteisellä tavalla, se ei olisi mahtunut yhteen kuvaan, eikä näyttelytilaan. Kuva taas ei olisi muotokuva, jos se olisi kuvattu riittävän kaukaa.

– Pohdin, miten esittää kuusi ihmisen tilassa.

Ahtila päätyi kuvaamaan kuusen vaakasuorassa kuudessa eri osassa. Tarkoitus on esittää puu mahdollisimman todenmukaisena, mutta silti Ahtila näkee teoksen olevan fiktiivinen.

– Ihmisen suhde elolliseen on aina fiktiivinen. Olisi parasta jättää elollinen rauhaan tai elää rinnalla.

Hämeenlinnan taidemuseossa on esillä Ahtilan töitä 20 vuoden ajalta. Näytteillä on videoteoksia, piirustuksia ja valokuvia Ahtilan uran varrelta. Ahtila löysi hyvin varhain tapansa kuvata monella eri kuvalla.

– Tutkijoiden teksteissä minut tunnetaan juuri liikkuvan kuvan manipulaatiosta ja toisella tavalla kertomisesta.

Ahtila tunnetaan myös siitä, ettei hän päästä itseään eikä katsojaa helpolla.

Monissa fiktiivisissä videoinstallaatioissa on yhtymäkohtia Ahtilan elämään.

– Ystäväni Tuula Uuralan kanssa luimme Hymy-lehteä Tuulan kotona varhaisteineinä. Siellä oli juttu, missä ulkona voi harrastaa seksiä Helsingissä. Tämä kokemukseni näkyy teoksessa Jos 6 olis 9. Toki siellä on myös paljon keksittyä.

Samankaltaisia pieniä asioita ja tilanteita vilahtelee Ahtilan puheessa, kuten myös Tuula Uurala. Lapsuudesta lähtien rinnalla kulkeneen ystävän kanssa Ahtila kävi myös ensimmäisen kerran Hämeenlinnan taidemuseossa.

– Täällä taidemuseo on ihmisen kokoinen. Oma yksityinen suhteeni taiteeseen on myös syntynyt täällä. HÄSA

Eija-Liisa Ahtila Hämeenlinnan taidemuseossa 31.1.2016 saakka.

Menot