fbpx
Kanta-Häme

Vili Heiskanen teki haaveistaan totta

Forssalainen Vili Heiskanen on aloittanut perustamassaan HeViMet Oy:ssä ruiskupuristusmuottien valmistuksen Laukamo Plastcomp Oy:n vuokraamissa tiloissa Teollisuustiellä Somerolla. 23-vuotiaalle Heiskaselle Laukamon työkalutehtaan liiketoiminnan ostaminen Laukamolta viime vuoden lopulla on ollut haaveiden täyttymys.

Ennen yrityskauppaa Heiskanen työskenteli 2,5 vuotta cnc-koneistajana ruiskupuristusmuottien valmistuksessa Laukamo Plastcompilla. Nyt hän työllistää yrityksessä itsensä lisäksi kuusi henkilöä.

– Yritystoiminta on lähtenyt jopa yllättävän hyvin liikkeelle. Tälle vuodelle tavoittelemme liikevaihdoksi miljoonaa euroa. Nyt ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihto ylittää jo odotukset. Alku on parempi kuin Strömsössä, Heiskanen sanoo.

Valtteina laatu ja toimitusvarmuus

Aikaisemmin Laukamo Plastcomp valmisti ruiskupuristusmuotteja vain Laukamon tarpeisiin. Nyt Heiskasen tavoitteena on saada ainakin puolet töistä muualta kuin vuokraisännältään. HeViMetillä on noin tuhannen neliömetrin tilat Laukamon yhteydessä. Apua yrityksen arjen pyörittämiseen Heiskanen saa koko perheeltään ja vanhemmiltaan.

– Äitini Marjaana Heiskanen työskentelee yrityksessä hallintotehtävissä ja hänen vuosikymmenien vankka ammattiosaaminen on tärkeässä osassa yrityksessäni, Heiskanen sanoo

– Vili tuli jo 15-vuotiaana sanomaan minulle, että mennään äiti nettiin ja perustetaan hänelle oma yritys, Marjaana Heiskanen sanoo.

– Laatu, ja toimitusvarmuus ovat ne valttimme. Pystymme esimerkiksi valmistamaan erittäin haastaviakin 2-komponentti muotteja, jonka mahdollistaa pitkän työkokemuksen omaava henkilöstö, Vili Heiskanen sanoo.

Alan osaaminen keskittynyt

Suunnittelussa, myynnissä ja ostoissa Hevimetin avainosaajana on tekninen johtaja Jorma Kautto, jolla on osaamista työkaluvalmistuksesta jo pidemmältä ajalta.

– Työkaluvalmistajia ei kouluteta Suomessa kuin Joensuussa ja Tampereelle. Alan osaaminen on keskittynyt Suomessa kymmenkuntaan yritykseen Joensuun, Tampereen, Lahden, Rauman ja Porvoon seuduilla Kautto sanoo.

Heiskanen toteaa, ettei esimerkiksi Forssan ammatti-instituutissa ollut hänen opiskeluaikanaan lankasahaa tai kipinäkonetta, jotka ovat työkalu- ja muottienvalmistuksen perusvälineistöä. Muuten hän kehuu Forssan ammatti-instituutissa saamaansa koulutustaan erinomaiseksi.

Heiskanen kertoo, että hänet otettiin ilolla vastaan nuorena yrittäjänä työkaluvalmistajien neuvottelupäivillä Hämeenlinnassa tammikuun lopussa.

Heiskanen sanoo, ettei hän ole joutunut nuoruutensa takia minkään ikärasismin kohteeksi esitellessään yrityksensä asioita, päinvastoin hänet on otettu hyvin vastaan työkalupiireissä. Apua on saatu myös Forssan Seudun Kehittämiskeskukselta.

Apua uskottavuuden rakentamisessa on ollut Heiskasen mukaan siitä, että viime vuoden lokakuussa hän sijoittui kolmanneksi cnc-jyrsinnän tiimitehtävässä EuroSkills kilpailussa Ranskassa.

Nyt Heiskanen tekee käytännössä seitsemän päivän työviikkoa, mutta aikaa jää silti myös perheellekin. (HäSa)

Menot