Kanta-Häme

Viljasadot voivat hyvin

Pro Agrian tuoreimman kasvutilannekatsauksen mukaan viljojen puinnit ovat alkamassa viikon kuluessa syysviljojen ja aikaisten ohrien korjuulla.

Heinäkuun lämpimät säät ovat jouduttaneet viljelykasvien kehitystä. Aikaisin keväällä kylvetty vehnä näyttää tuottavan hyvän sadon kesäkuun sateiden ansiosta. Sen sijaan viimeisimpinä kylvetyt viljat, kuten ohra ja kaura, ovat kärsineet kuivuudesta.

Pro Agrian mukaan viljasadosta on tulossa tyydyttävä, mikäli säät suosivat puintikautta ja sato saadaan korjattua hyvälaatuisena talteen. Hellesäät ovat hillinneet tautien leviämistä, eikä esimerkiksi lehtilaikkutauti ole päässyt pilaamaan viljaa.

– Kosteutta on tähän asti riittänyt hyvin ja helle on kasvattanut viljaa. Jos on hoitanut viljojen ruiskutukset, ovat kasvitaudit pysyneet hyvin kurissa, tammelalainen maanviljelijä Eero Pura sanoo.

Kesän sademäärät ovat vaihdelleet suuresti eri alueilla. Heinäkuussa sateisinta on ollut Etelä-Pohjanmaalla, jossa sademäärä on ollut 120 prosenttia keskimääräiseen verrattuna. Kuivinta on ollut Uudellamaalla ja Etelä-Suomen rannikkoalueilla, joissa sademäärä on ollut vain 20 prosenttia keskimääräisestä.

Puintitöihin päästään kohta

Viljasato näyttää Eero Puran mukaan oikein hyvältä. Aikaisin tehdyt kylvöt ovat parhaassa mallissa.

– Kasvustot ovat tosi hyviä ja nyt kun on ollut lämmintä hellettä, on se kuronut kiinni viivästynyttä satoa. Kesäkuussa ja heinäkuun alussa sato oli perässä jonkin matkaa, kun oli niin kylmää keliä.

Pahinta sadon kannalta olisivat rae- ja ukkoskuurot.

– Jatkosta ei nyt tiedä mitä tulee. Ukkoskuurot voivat lakoonnuttaa viljaa.

Viljan puinti alkaa Kanta-Hämeessä pääasiassa parin viikon sisällä. Kuminaa on jo päästy puimaan.

– Kuminan puinti keskeytyi sateen takia. Ohraa päästään parin viikon sisällä puimaan. Ruis on myös tuleentumaan eli valmistumaan päin. Vehnä, myöhäisemmät ohralajikkeet ja muut syysviljat valmistuvat aikaisten ohrien jälkeen. (HäSa – STT)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic