Kanta-Häme

Viljelijöitä kannustetaan sähköiseen tuen hakuun

– Ei tästä mitään huonoa sanottavaa ole, ainakaan niin kauan kuin koneet pelaa, hymähtää Simo Mattila.

Hän haki vuosi sitten ensimmäistä kertaa maataloustukia sähköisesti tietokoneella, ja on kokemukseensa tyytyväinen.

– Paperiin ei ole enää paluuta. Inhimillisen virheen mahdollisuus on pienempi, sähköinen hakemus herjaa virheistä, jos on epäselvyyksiä. Järjestelmästä näkyy myös maatilan tukihistoria, Mattila kiittelee.

Hän on ollut isäntänä vanhalla sukutilallaan Hausjärven Hikiässä vuodesta 1988. Tilalla viljellään mallasohraa, vehnää, öljykasveja ja timoteitä.

Mattila kuuluu niihin noin 40 prosenttiin viljelijöistä, jotka ovat tehneet tukihakemuksensa sähköisessä muodossa Maaseutupalveluyksikkö Hämeen alueella. Yksikkö perustettiin viime vuonna. Yhteen liittyivät Janakkalan, Hattulan, Hämeenlinnan ja Riihimäen maaseututoimet. Tänä vuonna Loppi liittyi mukaan.

Maaseutupalveluyksikkö Häme kannustaa viljelijöitä sähköiseen tukien hakuun. Tänä vuonna kaikki hakemusten liitteet skannataan sähköiseen arkistoon, ja ensi vuonna kaikki hakemusasiakirjat. Mitä useampi viljelijä toimittaa asiakirjat sähköisesti, sitä pienemmäksi muuttuu skannausurakka kunnissa.

Sähköinen tukihaku koskee niin kasvinviljelyä kuin eläintuotantoakin.

– Haku on ollut toiminnassa kolme vuotta, mutta tänä keväänä se on ensimmäistä kertaa täydessä laajuudessaan, kertoo Maaseutupalveluyksikkö Hämeen päällikkö Ari Uotila.

Uotilan mukaan Maaseutuvirastossa valmistellaan haun muuttamista pelkästään sähköiseksi.

– Lopullista tietoa asiasta ei ole, mutta ehkä jo vuonna 2015 kaikki tukihakemukset on toimitettava sähköisesti lukuun ottamatta joitakin erityistapauksia.

Jos viljelijä ei tunne tietokoneen käyttöä omimmaksi alueekseen, on ulkopuolista apua saatavilla. Hän voi valtuuttaa esimerkiksi ProAgrian neuvojan, MTK:n avustajan tai yksityisen yrittäjän täyttämään tukihakemukset.

Haku alkamassa

Sähköisen maataloustukihakemuksen voi tehdä Maaseutuviraston nettisivuilla Vipu-palvelussa. Palvelu avautuu ensi tiistaina aamukahdeksalta, ja haku sulkeutuu vappuaattona juuri ennen puoltayötä.

Myöhästyneet hakemukset voi jättää ainoastaan paperilla. Tuet alenevat viivästyspäivien mukaan 24. toukokuuta asti. Sen jälkeen hakemukset hylätään.

Maaseutuviraston mukaan tärkein syy olla hakematta tukia sähköisesti on tottumus paperisten lomakkeiden käyttöön. Tämä ilmenee viraston viime vuonna tekemästä asiakastyytyväisyyskyselystä.

Toiseksi yleisin syy on se, että viljelijät haluavat kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen tarkistavan tukihakemukset niiden jättövaiheessa.

Tukihakuun liittyvistä asioista viljelijät arvostavat eniten kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen palveluja ja tukihakulomakkeiden esitäyttötietojen oikeellisuutta. Sen sijaan päätukihakuoppaan ja eläintukien hakuoppaan selkeyttä viljelijät pitävät huonona. (HäSa)