Kanta-Häme Hattula

Vilkkuvien värivalojen keidas - Päivi Lindstedtin jouluvalot Hattulassa ovat jo nähtävyys

Jouluvalojen keräilystä on tullut Päivi Lindstedtille ympärivuotinen harrastus.
Vilkkuvien värivalojen lisäksi Päivi Lindstedtin pihaa koristavat muun muassa joulupukit, joita puutarhassa on useampia. Kuva: Heli Karttunen
Vilkkuvien värivalojen lisäksi Päivi Lindstedtin pihaa koristavat muun muassa joulupukit, joita puutarhassa on useampia. Kuva: Heli Karttunen

Jouluiset värivalot sekä hahmot hehkuvat omakotitalon pihamaalla Parolan Tuomontiellä. Päivi Lindstedtin jouluvalot Hattulassa ovat jo nähtävyys. Esikuvana on amerikkalainen joulu.

– Olen ottanut mallia Aku Ankan joulumaailmasta. Minua inspiroivat etenkin vilkkuvat värivalot, mutta myös hahmot, Päivi Lindstedt kertoo.

Lindstedt virittää valot pihamaalle marraskuussa ja ne saavat loistaa siellä loppiaiseen asti.

Aika ajoin väkeä käy paikalla runsaastikin, mutta naapurit ovat suhtautuneet asiaan positiivisesti. He ovat auttaneet myös valojen ripustamisessa.

– Hahmoja on kymmeniä ja lamppuja tuhansia. Asennus kestää kolme päivää aamusta iltaan.

Jouluihminen ytimiä myöten

Lindstedt tunnustautuu jouluihmiseksi ytimiä myöten. Jouluaattona kaikki asiat tehdään täsmälleen samalla totutulla kaavalla – ja Aku Ankan maailmasta tutulla tyylillä.

– Joulukuusessakin on aina vähintään viisitoista valosarjaa ja palloja yli sata. Haluan, että kuusta ei edes oikeastaan näy koristeiden alta.

Jouluvaloihin Lindstedt ihastui jo kymmenvuotiaana saatuaan värivalot lahjaksi. Varsinaisesti valoharrastus alkoi kukoistaa parikymmentä vuotta sitten, kun hän perheineen muutti omakotitaloon Parolaan.

– Kun pääsin laittamaan pihaa, niin siitä se oikeastaan lähti.

Sähkölasku ei mahdoton

Vuosien aikana jouluvalot ovat kehittyneet huomattavasti.

– Nyt valot ovat tosi käteviä led-valoja, joissa on pienet muuntajat. Valot ovat helppoja laitella ja yhdessä sarjassa voi olla satakin lamppua, eikä yhden sammuminen vaikuta muihin.

Sähkölaskua jouluvalojen polttamisesta kertyy päivässä noin euron verran.

– Valojen hankintaan on mennyt rahaa oikeasti tosi paljon, mutta pikkuhiljaa. Satasista kuitenkin puhutaan. Valot voivat kestää kymmenenkin vuotta ja lisäilen niitä vähitellen, joten ei niihin kovin paljon tarvitse sijoittaa. Enemmänkin tämä on keräilyä.

Hahmoja tilattu ulkomailta asti

Suomessa värivalojen tarjonta on Lindstedtin mukaan melko niukkaa eikä hahmojakaan liiemmälti ole. Osa hahmoista onkin tilattu Saksasta. Uusia valoja Lindstedt ostaa usein tammikuussa, jolloin niitä voi saada edullisesti.

– Katselen, mitä somisteita kaupoissa on ja saatan käydä kysymässä, onko valo joulun jälkeen myynnissä. Esimerkiksi terassilla olevan vilkkuvan tähden olen ostanut Goodmanissa olevasta liikkeestä.

Parhaat valot löytyvät usein sattumalta – eikä vuodenajalla ole väliä.

– Oma suosikkini on valaistu jäätelötötterö, jonka näin netin myyntipalstalla ja kävin hakemassa keskellä kesää. Sille kyllä naureskeltiin, mutta sanoin, että odottakaahan jouluun.

Päivän lehti

19.1.2020