Kanta-Häme Teema

Villasukat, kuumavesipullo, lisähuopa – viileässä makuuhuoneessa saa paremmat unet, ja sille on fysiologiset perusteet

Moni pitää makuuhuoneen viileänä hyvien unien toivossa tai säästääkseen energiaa. Jopa kolmannes keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä syntyy lämmityksestä. Siksi kuluttajien valinnoilla on oikeasti merkitystä päästöjen vähentämisessä. Mutta mistä johtuu, että viileässä nukuttaa paremmin?
Mika Partanen saa makeat unet, kun makuuhuone on tarpeeksi viileä ja ikkuna mieluiten auki. Peitteen on kuitenkin oltava tarpeeksi paksu, sillä yöllä ei ole tarkoitus palella. Kuvat: Pekka Rautiainen

Nenä kylmänä ja kroppa lämpimänä. Siinä on hämeenlinnalaisen ravintoloitsijan Mika Partasen resepti hyviin yöuniin. Hän nukkuu kesät talvet ikkuna auki – ja ystävien mukaan tekee niin, “vaikka lumi sataisi kasvoille”.

– Tykkään muutenkin olla ulkona. Raittiissa ilmassa nukahtaa hyvin ja nukuttaa paremmin, hän perustelee.

Partanen ei ole erityisesti määritellyt, mikä on ihanteellinen makuuhuoneen lämpötila. Yleensä hän vain sulkee kaksionsa makuuhuoneen oven ja avaa ikkunan.

– Jos ajatellaan, että muualla huoneistossa on noin 22 astetta, niin ehkä se on makuuhuoneessa joku 15 astetta, hän arvioi.

– Peitettä pitää kuitenkin olla kunnolla päällä. Ohuen huovan alla ei kannata ruveta palelemaan, hiihdon ja purjehduksen opettajanakin tunnettu eräihminen opastaa.

Lämpötilan lasku pienentää päästöjä

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin kolmannes kertyy asumisesta. Lämmityksen lisäksi asumisen kasvihuonepäästöihin lasketaan mukaan muun muassa sähkön, veden ja kodin hankintojen vaikutukset.

Suomen ympäristökeskus Syke on laskenut, että kotitalouksien hiilidioksidipäästöt ovat henkilöä kohti noin 10 000 kiloa vuodessa. Tutkija Marja Salon mukaan asumisen hiilijalanjälkeä voi pienentää siirtymällä vähäpäästöisiin lämmitysmuotoihin ja pitämällä kodin sisälämpötilan kohtuullisena.

– Suositusten mukainen sisälämpötila, eli noin 21 astetta lämmityskaudella, auttaa pitämään energialaskun kurissa. Se on usein kodin suurin yksittäinen energiaa säästävä teko verrattuna esimerkiksi laitteiden sähkönkulutukseen, hän sanoo.

Moni onkin alkanut miettiä, kannattaisiko asunnon lämpötilaa alentaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tai asumiskulujen alentamiseksi.

Makuuhuoneen lämpötilan laskemisesta voi saada kaupanpäällisiksi hyvät yöunet, sillä Partasen tavoin monet sanovat nukkuvansa viileässä hyvin.

Makuuhuone lämmittämätön, ikkuna auki

Mika Partanenei ole miettinyt viileässä nukkumistaan sen enempää säästön kuin rahanmenonkaan kannalta.

Yleensä hän pitää ikkunan öisin auki niin kauan, kun ulkolämpötila on plussan puolella.

Eikö kulutus kasva hurjasti, kun kylmä ulkoilma saa lämmityksen termostaatit huutamaan punaisella?

Partasen termostaatit eivät huuda. Pitkälle joulukuuhun asti hän ei ollut vielä lämmittänyt makuuhuonetta lainkaan pattereilla.

– En ajattele rahan kannalta, vaan pidän tätä normaalina elämisen kuluna. Sitä paitsi syksyn sähkölasku oli puolet pienempi kuin viime kevättalvena, hän sanoo.

Lämpötilan muutos saa unihiekan liikkeelle

Paksu peitto on talvella hyvä. Monet suosittelevat käyttämään alkuyöllä peiton lisäksi ohutta villahuopaa, jonka voi heittää pois, kun vuode on lämmennyt.

Väitetään, että viileässä nukkuu hyvin. Unihoitaja Anne Huutoniemi Helsingin uniklinikalta vahvistaa, että näin on.

Meitä alkaa nukuttaa, kun aivojen lämpötila laskee verenkierron ja hengitysilman välityksellä. Lämpötilan muutos aiheuttaa väsymyksen tunteen.

– Karrikoiden sanottuna hyvä nukkumapaikka on niin viileä, että siellä pitää olla untuvapeiton alla pipo päässä ja sukat jalassa, hän sanoo.

Tältä kannalta hämeenlinnalaisen Partasen nukkumistapa on suorastaan malliesimerkki hyvän unen tavoittelusta.

Pelkästään pattereita säätämällä ja ikkunaa avaamalla unirytmiään ei voi kuitenkaan kokonaan muuttaa. Ihmisen vuorokausirytmiin vaikuttavat monet muutkin asiat kuten hormonit, silmän kautta tulevan valon määrä ja niin sanottu sisäinen kello, joka aiheuttaa kehon lämpötilan muutoksia ja vaikuttaa siten vireystasoon.

Puolisolla paksu peitto, itsellä ohut

Yksin asuva voi vapaasti päättää, miten lämpimässä tai kylmässä nukkuu, mutta parisuhteessa makuuhuoneen lämpötilasta voi tulla jokapäiväinen kiistan aihe.

Tamperelainen toimittaja ja mehiläishoitaja Anu Kankaansydän nukkuu parhaiten 16 asteen lämpötilassa. Ohut untuvapeitto ja sen päälle vedettävä viltti auttavat hyvään uneen. Viltin voi heittää pois heti, kun peti on lämmennyt ruumiinlämmön ansiosta.

Puoliso nukkuu paksu pyjama päällään, villasukat jalassa, kaksi paksua peittoa päällään ja palelee.

– Sopuisaa ratkaisua ei oikein ole löytynyt. Yksimielisiä olemme ainoastaan siitä, että huone tuuletetaan nopeasti ennen nukkumaanmenoa, Kankaansydän kertoo.

Myös muualla asunnossa on melko viileää. Lämpötila on säädetty 19 asteeseen. Se on pienentänyt lämmityskustannuksia merkittävästi, mutta säästö ei ole ensisijainen syy ratkaisuun.

– Se on tottumiskysymys, Kankaansydän sanoo.

Totuttele viileyteen pikkuhiljaa

Minkälaisia vinkkejä viileässä nukkujilla on aloittelijoille?

Mika Partasen mielestä lämpötilaa kannattaa laskea pikkuhiljaa, ei kertarysäyksellä. Piposta ja villasukista on iloa, jos aikoo nukkua avoimen ikkunan ääressä. Myös hyvä peitto on välttämätön.

Anu Kankaansydän kysyy, miksi ihmeessä kenenkään pitäisi yrittää nukkua viileässä, jos ei pidä siitä. Hyvä, levollinen uni on hänen mielestään pääasia.

– Mutta jos säästösyistä haluaa vähentää lämpötilaa, niin se kannattaa aloittaa hiljalleen vaikka kesän jälkeen, kun siirrytään syksyyn, hän ehdottaa.

Näin nukut hyvin viileässä

Voit laskea makuuhuoneen lämpötilaa vähitellen esimerkiksi syyskaudella kesän jälkeen, jotta viileyteen tottuu.

Jos et halua säätää lämpötilaa alhaisemmaksi, nopea tuuletus ennen nukkumaanmenoa saattaa auttaa nukahtamista.

Lisähuopa ohuen untuvapeiton tai muun tavallisen peitteen päällä on kätevä. Sen voi heittää pois, jos tulee kuuma.

Kylmiin asuntoihin tottuneet englantilaiset lämmittävät vuoteen kuumavesipulloilla, ennen kuin sujahtavat petiin. Soveltuisiko tämä Suomeenkin?

Villasukat ovat monille tärkeä yöasu, vaikka yöpuku olisi ohut tai sitä ei olisi ollenkaan.