Kanta-Häme

Ville Lintula: Elämään on tullut harmaita sävyjä

Peilikuvani-sarjassa tutustutaan ihmisiin

Ville Lintula:

Oma tietämättömyys ja osaamattomuus lisääntyy päivä päivältä. Aivan kuin tulisi koko ajan tyhmemmäksi. Ehkä sitä katsookin maailmaa erilaisin silmin. Jos aikaisemmin luulin tietäväni kaikesta kaiken, nyt en enää luule.

Olen ollut mustavalkoinen tyyppi. Elämääni on tullut kuitenkin harmaan sävyjä. 

Nuorena pääsin mukaan moniin hyviin juttuihin. Siitä syntyi uskomus ja harhakuva, että olin aikaansaava ja osaava tyyppi. Jälkikäteen ajateltuna mukana oli hyvää tuuria ja ympärillä auttavia ja välittäviä ystäviä ja työkavereita. Olen kuitenkin aina tarttunut erilaisiin asioihin vahvalla intohimolla.

Minua on pidetty idealinkona. Olen optimistinen ja ongelmia ratkoessa haluan huomioida kokonaisuudet. 

Oppimisen paikka on ollut opetella ymmärtämään ja sietämään sitä, etteivät kaikki asiat mene oman maun mukaan. Viime vuosina olen satsannut siihen, että oppisin kuuntelemaan ja ymmärtämään muiden näkökulmia. Odotan kuitenkin myös muilta kyvykkyyttä omien näkökulmiensa ymmärrettävään esittämiseen ja fiksuun dialogiin.

Henkisesti kuitenkin vastustan sitä, että jotakin ajatusta vastustetaan vain vastustamisen ilosta eikä esitetä omaa ratkaisuehdotusta asiaan.

Olen miettinyt paljon, mitä Hämeenlinnalle on tapahtunut. Jos katsoo Hämeenlinnan ruutukaava-aluetta eli ihan keskustaa, siellä ei ole tapahtunut juuri mitään. Viimeinen iso mullistus, joka muutti kaupunkilaisten elämää, oli Sokoksen ja Centrumin valmistuminen vuonna 1974. Sen jälkeen ruutukaava-alueella ei ole tapahtunut mitään suurta, joka olisi vaikuttanut kaupunkilaisten elämään tai muuttanut sitä.

Asiaan pitäisi puuttua ja onneksi nyt on tapahtumassa asioita.

Muistot ja opit nuoruuteni Hämeenlinnasta ovat minulle tärkeitä. Markkinoinnin ensiopit sain nuorena poikana Sirkus Mattilalta (silloinen Alkio). Hän kokosi 1970-lopulla kasaan Sokikset-nuorisotoimikunnan ja laittoi meidät hommiin. Järjestimme erilaisia tapahtumia Sokoksen ympärille ja aktivoimme silloista keskustaa eloon. Myynnin ja asiakaspalvelun peruskoulun kävin Hessu Löflundin opissa Helioksella (nykyään Raatikuva). Nämä antoivat sysäyksen omaan 40 vuotta jatkuneeseen työuraani markkinoinnin ja myynnin parissa.  

Muutimme Hämeenlinnaan takaisin reilu vuosi sitten. Kuntapolitiikkaan lähdin itsekkäistä syistä. Haluan asua täällä vielä vanhanakin ja haluan, että kaupunki on sellainen, että täällä viihtyy. 

Uutena valtuutettuna toivonkin, että Hämeenlinnassa asetettaisiin selkeä tavoite asukasmäärän kasvuun.  Tämä pitäisi saada seurattavaksi ja mitattavaksi päätavoitteeksi.

 

Minulla on kaksi aikuista tytärtä. Vanhempi heistä opiskelee psykologiaa ja totesi kerran minun olevan herkullinen tutkimuskohde. Hyvä niin.

Koen, että olen onnistunut isänä. Mielestäni kasvattaminen on lasten johtamista. Olen jakanut heille sitä, mitä olen saanut omilta vanhemmiltani. Se on tarkoittanut esimerkiksi itsenäisyyttä ja sitä, että lapset ovat saaneet toteuttaa itseään. 

Isoäitini Saimi Partanen tuli aikoinaan Hämeenlinnaan evakkona Viipurista. Hänen omistamansa Partasen baarit olivat täällä kuuluisia. Äitini Leena Lintula lauloi 1950-luvun lopulla hämeenlinnalaisten jazz-yhtyeiden solistina ja työuransa pyöritti baareja ja kahviloita. Sieltä tulee perinne yrittäjyyteen. Sielultani koen itsekin olevani yrittäjä. Olenkin aina onnistunut sotkemaan työ- ja vapaa-ajan keskenään.  Siinä onkin tekemistä, että oppisin enemmän kontrolloimaan itseäni ja ajankäyttöäni. 

Olen huono rentoutumaan ja päästämään irti. Poljen spinning-tunnilla hampaat irvessä niin lujaa, ettei ajatus enää kulje. Toinen tapa rentoutua, on arkkitehtuuri. Rakastan erilaisia projekteja, joissa voin suunnitella, piirtää ja ideoida. Soittaminen ja laulaminen on myös tapa rentoutua. 

Olen 52-vuotias. Iän karttuessa viisaus ilmeisesti kasvaa. Suhtaudun vanhenemiseen mielenkiinnolla.” 

Haastateltu on tuore kuntavaltuutettu (kok.) ja työskentelee markkinoinnin ja myynnin seniorikonsulttina Mercuri International oy:ssä.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic