Kanta-Häme

Vilppu Vuori valitsi kauniin soittimen

Hämeenlinnan Sibelius-opistossa esitellään taas lauantaina soittimia tuleville musiikinopiskelijoille ja otetaan vastaan ilmoittautumisia pääsykokeisiin. Kymmenettä vuotta käyrätorvea soittava Vilppu Vuori, 18 kannustaa tulevia soitonopiskelijoita harvinaisempienkin soittimien pariin.

– Ei pidä pelätä sitä soitinvalintaa, että tuleeko tästä joku velvoite, hän sanoo.

Vuoren mielestä soitonopiskelun voi aloittaa avoimin mielin. Sitten jos soitto tuntuu hyvältä, sitä kannattaa jatkaa.

– Mikään soitin ei alkuvaiheessa ole niin kovin vaikea, hän sanoo.

Vilppu Vuori aloitti käyrätorven soiton 8-vuotiaana. Hänelle puhallinsoitin oli alusta asti selvä valinta.

Käyrätorvi voitti …trumpetin

Isoon soitinesittelytapahtumaan Vuori ei muista osallistuneensa. Sen sijaan äiti oli järjestänyt niin, että poika sai kokeilla trumpettia ja käyrätorvea ja valita niistä toisen.

– Käyrätorvi oli mielestäni jotenkin kauniimpi, joten tässä mentiin vähän ulkoisten seikkojen perusteella, hän muistelee.

Soitonopiskelun kautta Vilppu Vuori kokee saaneensa musiikin osaksi arkielämäänsä.

Hän on pitänyt jopa musiikin teorian ja historian opiskelusta ja soittanut kaikissa mahdollisissa Sibelius-opiston puhallinorkestereissa. Nykyään yksinlaulu ja kuorolaulu veivät osan ajasta.

Vilppu Vuori ei ole varma, tuleeko musiikista ammattia, mutta armeijan hän haluaisi suorittaa varusmiessoittokunnassa.

– Opiskelenpa mitä tahansa, musiikista en pääse koskaan irti, hän sanoo.

Soitinpolulta …instumentit tutuiksi

Hämeenlinnan Sibelius-opistossa vaelletaan lauantaina 26.4. soitinpolulla. Opistotalossa järjestetään soitinten esittelykonsertteja. Niiden jälkeen voi kiertää luokissa tutustumassa soittimiin tarkemmin. Samalla voi varata ajan kevään pääsykokeisiin.

Esittelyssä on monenlaisia soittimia kuten fagotti, huilu, alttoviulu, harmonikka, kantele, kitara ja piano. Myös tanssiosastolla on avoimet ovet.

Lisäksi pop-jazz -opettajat kertovat kaksi vuotta kestävästä Kiitoradasta, jossa tutustutaan bändisoittimiin ja bändisoittoon.

Perinteisesti eniten pyrkijöitä on pianon, kitaran ja viulun soittoon. Sen sijaan esimerkiksi puhaltimiin pitää toisinaan vähän houkutella tulijoita.

Esimerkiksi Riihimäellä ja sen ympäristökunnissa jaettiin tänä keväänä pääsykoeinfoa kaikilla alakouluilla ja käytiin pitämässä pääsykokeita kouluilla. Rehtori Sakari Hildénin mukaan hakukampanjaan ryhdyttiin, koska hakijamäärät ovat olleet valtakunnallisen trendin mukaisesti laskussa myös Riihimäellä.

Pieni väestöpohja on hänen mukaansa haavoittuvainen vuosittaiselle vaihtelulle, ja varsinkin harvinaisemmat soittimet ovat kärsineet tästä.

– Pitkäjänteisen harrastuksen vaatima panostus ei ole nykyään muodissa, hän tietää.

Hämeenlinnan Sibelius-opisto ei kuulu pienimpien musiikkioppilaitosten joukkoon. Siellä on noin 1 600 soiton- ja laulunopiskelijaa sekä musiikkileikkikoululaista. Henkilökuntaa on 65. (HäSa)

Sibelius-opiston Soitinpolku lapsille ja nuorille lauantaina 26.4. Hämeenlinnan Verkatehtaalla opistotalon 4. kerroksessa. Esittelykonsertit kello 11 ja 12.30.Tanssiosaston avoimet ovet kello 10.15–13.45

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic