Kanta-Häme

Vilu hiipi Hopearantaan

– Meillä oli yhdeksän astetta lämmintä sisällä, kunnes hain mökiltä kaasulämmittimen. Sillä lämpö nousi 15 asteeseen. Vien sen naapuriin lainaksi, sillä siellä kaverilla on 10 astetta lämmintä, kertoo Jan-Erik Stenberg.

Rengonraitti 19:ssä eli Hopearannan vanhusten vuokrarivitaloissa on jouduttu palelemaan joulun yli jo parin viikon ajan. Stenberg kertoo soitelleensa isännöitsijälle tilanteesta, mutta lämpöä ei ole saatu eikä tietoa, milloin vika korjataan.

– Kyllä lämpöä pitäisi saada, vaikka yksi lämmönsiirtopumppu olisi hajalla. On niitä muitakin keinoja. Lämmin käyttövesi onneksi alkoi juosta muutaman tunnin katkoksen jälkeen, Stenberg sanoo.

Asukkaiden helpotukseksi 23 asunnon rivitaloyhtiön lämmönjakohuoneen eteen ajoi torstaina maalämpöhuollon auto, jonka miehet alkoivat asentaa uutta kompressoria paikoilleen. Lämpöjen luvattiin palaavan normaaliksi.

Stenberg oli enemmän kuin tyytyväinen, mutta arvosteli kuitenkin tapaa, jolla asukkaiden esittämät valitukset ohitettiin.

Isännöitsijä Heikki Meriläinen Realiasta valittelee tilannetta ja kylmyyttä, joka syntyi maalämpöjärjestelmän petettyä. Hän vakuuttaa ilmoittaneensa välittömästi kiinteistönhuoltoyhtiöön tilanteen. Lämpöpumpun rikkoutumisestakin on tiedotettu urakoitsijalle, joka on joutunut odottamaan uutta osaa.

Meriläinen myöntää, ettei asukkaille ole tiedotettu vian syytä. Talot viilenivät kuitenkin vasta alkuviikolla pakkasen kiristyttyä.

– Huoltomies kiersi keskiviikkona joka asunnossa katsomassa lämpötilat. Tarjosimme asukkaille lisälämmittimiä käyttöön, mutta kukaan ei halunnut niitä. Stenbergkin oli itse jo hakenut oman lämmittimen, Meriläinen kertoo.

Huoneistoissa lämpötila on laskenut 10-15 asteen paikkeille.

Ongelmien syy johtuu maalämpöjärjestelmästä, jolla kaksi vuotta sitten korvattiin aiemmin käytössä olleet öljy- ja sähkölämmitys.

Maalämmön asentamisen jälkeen järjestelmän ongelmien huolto ja korjaaminen ei ole toiminut kitkatta. Isännöitsijä kertoo, että Rengonraitin lämmitysjärjestelmän kunnossapidosta vastaavaa huoltoyhtiötä on jo vaihdettu.

Meriläinen kertoo, että lämmitysjärjestelmän korjaaminen ei onnistunut heti. Urakoitsija kertoi, että hajonnut osa jouduttiin tilaamaan ja toimitusaika oli 1–2 viikkoa.

– Pakkasjakso paljasti, ettei maalämmön varajärjestelmäksi asennettujen sähkövastusten teho riitä pitämään asuntoja lämpimänä. Urakoitsija toteaa, ettei talojen sähköliittymä mahdollistanut suurempitehoisten vastusten asentamista, Meriläinen sanoo.

Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö on siirtymässä vähitellen maalämpöön seitsemässä kohteessa yhden kohteen vuosivauhtia.

– Kun lämmitysjärjestelmän vaihto laitetaan urakkatarjouskilpailuun, varmistamme jo siinä vaiheessa, että lämpöä riittää ongelmatilanteissa kovilla pakkasillakin, Meriläinen toteaa. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic