fbpx
Kanta-Häme

Vintiltä lasivitriineihin

Lyseon perinnekirjaston aukeamista saadaan vielä odottaa.

Kirjaston piti aueta tällä viikolla, mutta aikataulu viivästyi, sillä 10 000 niteen kokoelman hyllyyn panemisessa ja järjestelemisessä on kamalasti hommaa. Todennäköistä on, että kirjaston avajaisia vietetään vasta ensi keväänä.

Parhaillaan kirjoja hyllyihin asettelee Liisa Kojamo. Hän vastaa esteettisestä kokonaisuudesta ja katsoo, että kaikki kirjat ovat kunnossa.

– Tämähän on äärettömän mielenkiintoista, kun kyseessä on poikkeuksellinen kokoelma.

Arvokkaimpia kirjoja, kuten ensimmäistä suomenkielistä Raamattua, Kojamo ei hyllyyn aseta. Ne saavat olla kassakaapissa.

Vanhat oppilaat …rahoittivat

Lyseon arvokas kirjakokoelma oli pitkään Lyseon vintillä. Remontin yhteydessä vuosia sitten kokoelma piti kuitenkin siirtää. Kansalliskirjastokin kiinnostui tuolloin muutamista niteistä ja vei ne mukanaan omiin kokoelmiinsa.

Lisäksi Kansalliskirjasto auttoi niteiden konservoinnissa. Siitä ei kuitenkaan ole keskusteltu, että koko kokoelma lähtisi Helsinkiin. Kokoelma siirrettiin Lyseon remontin vuoksi säilytykseen ensin Hämeenlinnan pääkirjaston alakertaan ja myöhemmin Lammille.

Kirjastoa Lyseolle on ajanut vuosien ajan Hämeenlinna Lyseon entisten oppilaiden yhdistys. Puheenjohtaja Kari Viitamäki kertoo yhdistyksen keränneen kirjastoa varten 53 000 euroa. Summalla on tilattu hauholaiselta puusepältä hyllyt entiseen Puurolaan eli Lyseon ruokalaan, joka tulevaisuudessa toimii kirjastona. Kaupunki taas remontoi Puurolan uuteen uskoon.

– Aika rutistus, sanoo Viitamäki ja katselee ympärilleen. Hän kertoo yhdistyksellä olleen vahva halu pitää kokoelma Lyseossa lukiolaisten ja tutkijoiden käytettävissä.

Samaan hengenvetoon Viitamäki ihmettelee Lyseon siirtoaikeita. Yhdistyksen mielestä on outoa, että kaupunki remontoi tiloja, ja sitten suunnittelee lukion mahdollista siirtoa.

Lyseon …omaisuutta

Perinnekirjastoon ei voi kuka tahansa lampsia sisään vaan se on lukkojen takana ja pyydettäessä kirjoihin pääsee tutustumaan.

Kuka sitten kirjastosta vastaa?

– Hämeenlinnan kaupunki, sanoo Hämeenlinnan kirjaston johtaja Inkeri Jurvanen.

Niteet on luetteloitu myös Hämeenlinna kirjaston tietokantaan. Tosin kaikkia niteitä ei ole luetteloitu, jos niteen tiedot ovat puutteellisia. Tällaisia ovat esimerkiksi perinnekirjaston arabian- ja venäjänkieliset kirjat. (HäSa)

Menot