Kanta-Häme

Vipeillä siirretään velkaongelmia

Vuosia kestänyt yleinen heikko taloustilanne on kasvattanut Hämeenlinnassa velkaneuvojien asiakasjonoja jo kuukausien mittaisiksi.

Suositusaika velkaneuvojalle pääsemiseksi on kaksi kuukautta. Viime vuosina tilanne on muuttunut.

– Lähin vapaa aika löytyy elokuulta, talous- ja velkaneuvoja Sari Lindberg toteaa.

Lisäksi velkaneuvonnan toimintaan tulee muutaman päivän katkos, kun toimisto muuttaa toukokuussa Wetterin tiloista Kastelliin.

Lindberg saa useimmiten hätääntyneen puhelun siinä vaiheessa, kun ulosotto kolkuttelee kännykkään tarttuneen ovella.

Herääminen todellisuuteen voi tulla järkytyksenä. Lindbergin mukaan asioiden käsittelyä helpottaisi, jos ihmiset hakisivat apua ennen kuin velat ovat jo siirtyneet perintään tai ulosottoon.

– Liian moni tukeutuu pikavippiin ikään kuin viimeisenä oljenkortena. Pikavipeillä vain siirretään ongelmia, kunnes rakennelma kaatuu päälle.

Usein velkaantunut odottaa saavansa apua päivien kuluessa soitosta. Käytännössä se on mahdotonta.

– Ei se nopeasti tapahdu. Puhelimessa kartoitetaan tilanne ja annetaan ensikäden neuvoja. Velka kuitenkin kasvaa odotusaikana, Lindberg muistuttaa.

Suurin osa velkaneuvojien hämeenlinnalaisista asiakkaista on 30–50-vuotiaita työssäkäyviä ihmisiä tai yrittäjiä, joilla velkahaitari liikkuu tonnien ja satojentuhansien välillä.

– Yli 80-vuotiaita velkaantuu jonkin verran. Useimmiten he ovat yrittäneet auttaa omia lapsiaan, ja joutuneet itse pulaan.

Nuoria ei paljon ole velkaneuvonnan asiakkaina.

– Nuoren saattaa olla hankalaa saada lainaa velkoihinsa, jos hänellä ei ole takaisinmaksukykyä.

Yleisimpiä syitä velkaneuvontaan hakeutumiseen ovat yli omien varojen eläminen, erot ja niistä jääneet yhteiset velat entisen puolison kanssa, pitkä sairausloma tai jatkunut työttömyys.

Vaihtoehtoja velkojen helpottamiseen tai kuittaamiseen on monia.

Sosiaalista luottoa haetaan Hämeenlinnassa noin 30 kertaa vuodessa. Lähikunnista sitä on myönnetty myös Hattulassa lähinnä vuokrarästien kuittaamiseen. Koko maassa sitä tarjotaan noin 30 kunnassa.

Hämeenlinnassa sosiaalista luottoa voi saada maksimissaan 5 000 euroa.

– Sosiaalisen lainan hakemiseen ei vaikuta maksuhäiriömerkintä, joka on pääsääntöisesti voimassa kolme vuotta.

Takuu-säätiö puolestaan myöntää takauksia pankista nostettaviin järjestelylainoihin niille, joiden velkaongelma on ratkaistavissa yhdellä uudella lainalla.

Yläraja yksinhakevalle on 34 000 euroa ja pareille 45 000.

– Takausta tai sosiaalista luottoa ei voi saada, jos veloista on mahdollisuus selviytyä muilla kohtuullisilla keinoilla.

Pankkien myöntämissä kulutusluotoissa korkoa voi kalleimmillaan olla kymmeniä prosentteja, pikavipeissä korot ovat tähtitieteelliset, satoja prosentteja. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic