Kanta-Häme

Viralan pikavuoropysäkistä on toivoa

Janakkala pitkäaikainen toive saada Viralan liittymään pikavuoropysäkit on toteutumaan päin.

Tosin vielä ei tiedetä tarkalleen koska, siellä hanke liittyy suurempaan kokonaisuuteen, jonka tavoitteena on Tarinmaan pohjavesialueen suojaaminen.

Samalla, kun Uudenmaan ely-keskus toteuttaa pohjavesialueen suojausta, Janakkalan kunnan piikkiin on mahdollista rakennuttaa pysäkit pikavuoroille ja paikallisvuoroille.

Lisäksi moottoritien länsipuolelle tehdään liityntäpysäköinnille alue ja alueelle kevyen liikenteen väyliä. Viralan suunnitelmia esiteltiin keskiviikkoiltana yleisölle.

Janakkalalaiset ovat pitkään toivoneet pikavuoropysäkkejä Viralan liittymään, joka on esimerkiksi Turenkia huomattavasti lähempänä kuin Tervakoski. Vuosien varrella aiheesta on tehty lukuisia valtuustoaloitteita.

Viralan tuntumassa sijaitsee myös Rastikantaan alue, jolla toimivat yritykset ovat pitäneet pikavuoropysäkkejä tärkeinä.

Pikavuorojen lisäksi liittymäalueelle on tulossa myös paikallisvuorojen pysäkit.

– Ne palvelevat itä-länsisuuntaista paikallisliikennettä. Meillähän on satakunta paikallisbussivuoroa. Tietenkin pysäkit myös mahdollistavat yhteyksiä pikavuoroille, Janakkalan elinvoimapäällikkö Ismo Holstila arvioi.

Rakentamisen tarkkaa aikataulua ei vielä ole tiedossa. Uudenmaan ely-keskuksen suunnitelmissa se on merkitty vuosille 2016-2019.

– Tuon tarkemmin emme kunnaskaan vielä osaa sanoa, mutta rahat meillä on jo varattuina. Jos hanke parin vuoden kuluessa toteutuu, voimme olla tyytyväisiä.

Kustannusjako menee niin, että ely-keskuksen eli valtion piikkiin menevät Tarinmaan tärkeän pohjavesialueen kuivatusjärjestelyt ja pohjaveden suojaus.

– Pohjaveden suojausjärjestelyt on mahdollista tehdä vaiheittain. Olemme ely-keskuksen kanssa neuvotelleet, että työ alkaisi pikavuoropysäkkien alueelta.

Osa muista suojausjärjestelystä on mahdollista jättää hankkeen seuraavaan vaiheeseen.

Suurimmat kustannukset syntyvät pohjaveden suojauksesta.

– Kokonaisuudessaan on kyse noin neljän miljoonan urakasta. Siitä Janakkalan kunnan kontolle tulevat pysäkkityöt ja kevytväylät. Niiden kustannus on noin 300 000-400 000 euroa.

Moottoritien sillan etelälaidalle suunnitellaan kevyen liikenteen väylää. Suunnitelmissa on, että sitä voitaisiin aikanaan jatkaa Viralan koulun suuntaan ja mahdollisesti myös Turenkiin päin.

Valtaosa nyt suunnitelluista rakennustöistä tulee valtion omistamalle tiealueella, mutta liityntäpysäköintiin suunniteltu alue joudutaan lunastamaan.

Myös moottoritien sillan peruskorjaus on Janakkalan kunnan toiveissa ja tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi.

– Tuolloin voidaan pohtia, tulisiko siltaa leventää, jotta kevytväylä mahtuisi sinne paremmin. HÄSA