Kanta-Häme

Viranhaltijan sivutoimi on lakkautettu viime vuosina Hämeenlinnassa vain kerran, hammashoitajalta

Monipuolisin sivutoimien kirjo on opettajilla ja palomiehillä. Sivutoimena on muun muassa pyöritetty pakohuoneyritystä, vedetty liikuntaryhmiä ja käsitelty vakuutusyhtiössä autovahinkoja.
Ortelan koulun luokanopettajat Lasse Lager (vas.) ja Juha Haverinen ovat tehneet sivutoimi-ilmoituksen yrityksestään, joka perusti pakohuoneen koulun kellariin. Varasto-nimellä toiminut pakohuone uudistui Terkkariksi, eli kouluterveydenhoitajan huoneeksi.

Kun Hämeen Sanomat kävi läpi kaikki Hämeenlinnan kaupungin viranhaltijoiden sivutoimiluvat ja -ilmoitukset vuosilta 2009–2019, löytyi kaupungin rekisteristä vain yksi esimiehen päätös sivutoimen lakkauttamisesta.

Vuonna 2010 työnantaja katsoi, että hammashoitajan sivutoimi yksityisellä hammaslääkäriasemalla ”vaikuttaa työkykyyn”. Kuusi vuotta myöhemmin sama esimies hyväksyi hoitajan uuden ilmoituksen sivutoimesta.

Vain palomiesten sivutoimikirjauksiin on liitetty ehto riittävästä elpymisestä: ”Sivutoimi ei saa haitata vapaa-ajalla tapahtuvaa lepoa ja virkistäytymistä.”

Palomiehissä ja -mestareissa on turvallisuusalan kouluttajien lisäksi puunhoitajia, suksenhuoltajaa ja personal traineria.

Moni luennoi työajan ulkopuolella

Yksi yleisimmistä asiantuntija-ammattilaisten sivutoimista ylipäätään on koulutus, luennointi tai konsultointi. Tällaisesta toiminnasta on tehnyt ilmoituksen myös neljä hämeenlinnalaista rehtoria.

Mika Mäkelä, varsinaiselta viraltaan opetustoimenjohtaja, muistuttaa liian työnteon riskistä.

– Omaan tehtävään pitää riittää tarmoa ja energiaa. On toki niitä, jotka saavat sivutoimesta vain lisää energiaa omaan työhönsä, ihmiset ovat erilaisia.

Lääkärit, hammaslääkärit ja hammashoitajat työskentelevät sivutoimena usein yksityisissä terveydenhuoltoyrityksissä. Sivutoimiaineistosta löytyi kuitenkin myös monia esimerkkejä toisenlaisesta toiminnasta.

Yksi terveyskeskuslääkäri teki viraapelityötä lääkärinä puolustusvoimien lääkärintarkastuksissa, toinen hoiti – erikseen sovituin järjestelyin – virka-aikana turvapaikanhakijoita, kolmas koulutti ikäihmisiä.

Sivutyö voi olla jotain aivan muuta

Läheskään aina sivutoimi ei liity mitenkään päätyöhön. Päiväkodin johtaja kertoi olevansa pitopalvelussa tarjoilijana, laskentasihteeri vetävänsä joogatunteja.

Ortelan koululla pakohuonetta kollegansa Lasse Lagerin kanssa pitävä luokanopettaja Juha Haverinen katsoo sivutoimen olevan ”harrastuspohjainen mieltä virkistävä ajanviete” – vaikka pakohuoneen pedagogisiakin mahdollisuuksia selvitetään.

Opettajien sivutoimi-ilmoituksissa on laaja kirjo: hyvinvointivalmentaja, ryhmäliikuntatuntien vetäjä, kirja-arvostelija, ratsastustuntien pitäjä, käsityömyyjä, sairaalasielunhoitaja ja autovahinkojen käsittelijä vakuutusyhtiössä.

Lue myös: Sosiaalijohtaja rummuissa, opettajat pakohuoneessa – Selvitimme Hämeenlinnan viranhaltijoiden sivutoimet (12.1.2020)

Päivän lehti

22.2.2020