Kanta-Häme

Viranomaiset suhtautuvat mutkattomasti kotiravintoloihin

Miltä kuulostaa ajatus viettää ravintolailta tuntemattoman kotikokin ruokapöydässä? Se on nykyään mahdollista, ja ilmiö on lyönyt läpi erityisesti Yhdysvalloissa.

Ihmiset mainostavat internetissä luomuksiaan ja ilmoittavat, millä hinnalla mitäkin ruokaa saa. Suomessa vastaava toiminta on vielä pientä, ja tieto kotiravintoloista leviää kaverilta toiselle.

– Varsinkaan Suomessa ei ole juurikaan ihmisiä, joille se olisi ammattimaista toimintaa, vaan sitä tehdään esimerkiksi kerran kuussa. Kyse on siis erikoistapahtumista, Ravintolapäivä ry:n puheenjohtaja Timo Santala.

Ravintolapäivä järjestetään neljä kertaa vuodessa, ja silloin kuka tahansa saa perustaa päiväksi ravintolan kotiinsa tai muualle mieleiseen paikkaan.

Santala ei näe kotikokkien tempauksia niinkään kaupallisena toimintana, vaan usein on kyse yhdessä syömisestä ja siitä, että teknologia mahdollistaa jakamisen tänä päivänä.

Viranomaiset suhtautuvat maltillisesti

Yhdysvalloissa San Franciscossa perustettu, yksityishenkilöiden majoituspalveluja välittävä Airbnb alkoi hiljattain välittää myös tavallisten pulliaisten ravintolapalveluita. EatWith-palvelu on vastaava sivusto.

Suomessa välittäjäsivustoja ei vielä ole, joten välityspalkkioitakaan ei kenellekään makseta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Mia Piiparin mielestä ravintolapalveluiden tarjoaminen kotona ei kuulosta ongelmalliselta.

– Jos kyseessä on ammattimainen toiminta, henkilöllä on y-tunnus ja laskutus toimii kuin mikä tahansa bisnes, se on elintarvikelain alaista toimintaa.

Ammattimainen toiminta on hyvin usein toistuvaa, eikä esimerkiksi kerran viikossa tuntemattomille kokkaaminen sitä ole.

Silloin huoneistosta ei tarvitse tehdä ilmoitusta kunnan valvovalle viranomaiselle, muuttaa huoneiston käyttöilmoitusmerkintää eikä toiminta ala kuulua säännöllisen valvonnan piiriin.

Piiparille kotiravintola on uusi asia, eikä siitä ole tullut ainakaan vielä Eviralle kyselyitä. Siksi hän korostaakin, että pohtii asiaa teoreettisesti.

Tuloveron alaista

Verotuksen näkökulmasta kotiravintola ei eroa muusta ravintolatoiminnasta. Ylitarkastaja Janne Myllymäen mukaan ruoan myyntitulo on veronalaista tuloa, ja kokkailusta koituvat menot ovat vähennyskelpoisia.

Arvonlisäveroakaan ei tarvitse maksaa, jos toiminnasta saa tuloja enintään 8 500 euroa tilikaudessa, eikä muuta arvonlisäveron alaista toimintaa harjoiteta.

Myllymäen mukaan jotkut omatoimiset majoittajat ovat itse kyselleet asiasta tai ilmoittaneet veroilmoituksen yhteydessä majoittamisesta.

Verohallinnolle omatoiminen majoitus- ja ravintolatoiminta on vielä melko harvinaista.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kilpailuasiainneuvos Seppo Reimavuo sanoo, että harvoin kilpailuviranomainen pitää uutta liikeideaa kilpailun vastaisena.

Niin kauan kun kyseessä ei ole elinkeinon harjoittaminen, kotiravintolan tekemiset eivät kuulu virastolle, eikä kuluttajalla myöskään tuolloin ole lain edessä suojaa mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Esimerkiksi aiemmin mainitulla EatWith-sivustolla palvelun tarjoaja käy läpi hakuprosessin, jonka jälkeen hän voi päästä sinne mainostamaan itseään. Näin koetetaan varmistaa luotettavuus ja laatu.

Kuluttajat voivat myös itse arvostella paikkoja. (HäSa)