Kanta-Häme

Virastotalo elinkeinoyhtiölle, Kalvolan kunnantalo myyntiin

Rauhankadulla sijaitseva entinen teknisen viraston talo saattaa siirtyä Hämeenlinnan kaupungin uuden elinkeinoyhtiön kehityskohteeksi.

Elinkeinokonserniin vuodenvaihteessa liittyvä Linnan kiinteistökehitys on ollut kiinnostunut rakennuksen jatkojalostamisesta.

Linnan tilapalvelujen toimitusjohtaja Raili Salminen vahvistaa, että konsernin sisäisestä myynnistä on käyty neuvotteluja. Päätöstasolle asti asia ei ole kuitenkaan toistaiseksi edennyt.

– He sitä nyt viimeksi ovat tutkineet, mitä siitä saisi. Uskon, että linjaus tulee alkuvuodesta, sopiiko se heidän uuteen kuvioonsa, Salminen kertoo.

Mikäli kohde ei siirry elinkeinoyhtiölle, se pannaan yleiseen myyntiin.

Arkkitehti Helinin suunnittelema, vuonna 1899 rakennettu jugend-rakennus on suojeltu. Tontilla on kuitenkin uusi asemakaava, joka sallii 1950-luvulla rakennetun siiven purkamisen ja 5-kerroksisen kerrostalon rakentamisen sen tilalle.

Iittalan tilanne selvinnee pian

Hämeenlinnan kaupunginhallitus siunasi tämän vuoden viimeisessä kokouksessaan tilapalvelujen kiinteistöohjelman. Siinä on lueteltu viitisenkymmentä kaupungin omistamaa kohdetta, jotka aiotaan tulevaisuudessa myydä tai purkaa.

Myytäväksi ovat tarjolla muun muassa Iittalassa sijaitsevat ns. Lääkäritalo ja entinen Kalvolan kunnantalo, jonne suunniteltiin jossain vaiheessa kehitysvammaisten taidekeskusta. Salmisen mukaan hanke ei ole kuitenkaan edennyt odotetusti ja todella vähäisellä käytöllä olevan talon tuot kattavat vain pienen osan kiinteistön ylläpitokuluista.

Molemmat kohteet on tarkoitus laittaa myyntiin heti, kun varmistuu, ettei tuleva Iittalan hyvinvointikeskus tarvitse niitä tai niiden tonttia käyttöönsä.

Hyvinvointikeskusta on soviteltu sekä kunnantalon tuntumaan, että S-marketin lähettyvillä. Salmisen käsityksen mukaan keskustan vaihtoehto näyttää tällä hetkellä todennäköisemmältä.

– Fiskarsin kanssa on ollut käsittääkseni ihan merkittäviä neuvotteluja ja olen ymmärtänyt, että maan vuokraaminen on mahdollista. Uskon, että tässäkin asiassa tulee päätöksiä vielä alkuvuoden puolella, Salminen sanoo.

Iittalassa myyntiin on menossa myös Kalvolan kunnan entinen keskusvarikko, jossa toimii tällä hetkellä vuokralaisena ainoastaan kaupungin yhtiö Linnan Infra.

Asuntoja museokortteliin

Virastotalon lisäksi Hämeenlinnan keskustassa sijaitsee toinenkin mielenkiintoinen kehityskohde. Kaupunki kaavailee lisärakentamista Lukiokadulla sijaitsevan Palanderin talon tontille.

Korttelissa sijaitseva Niittyvillan talo on aiemmin jo myyty, samoin sen alapuolella sijaitseva tontti, johon siirrettiin alkuvuodesta puurakennus Hallituskadulta. Korttelissa sijaitsee lisäksi museon käytössä olevia konservointi- ja varastotiloja, joihin olisi mahdollista tehdä asuntoja.

– Korttelissa on lisäksi vielä rakentamaton kapea osuus, jota on joskus ajateltu kirjaston pysäköintipaikoiksi. Ehkä siihen voisi hyvällä suunnittelulla saada rakennettua jotakin, Salminen pohtii.

Museon työtiloja on alustavasti pohdittu siirrettäväksi Myllymäen kampukselle. (HäSa)