Kanta-Häme

Virastotalo saa asukkaat ensi vuonna

Lähes sata vuotta virastona ollut entinen Anniskeluyhtiön talo Rauhankadun ja Raatihuoneenkadun kulmauksessa saa historiansa ensimmäiset asukkaat ensi vuoden lopussa.

Rauhanlinnan jugendtalon viereen nousee kuusikerroksinen uudisrakennus Rauhanhelmi, joka madaltuu vanhan talon kyljessä nelikerroksiseksi.

Taloa aletaan rakentaa heti, kun tontille 50-luvun lopussa noussut toimistosiipi on saatu puretuksi. Tähän mennessä siiven sisäosat on saatu purettua pihalle, mutta ulkokuoren purkaminen alkaa maanantaina.

– Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, talot valmistuvat ensi vuoden marraskuussa ja asukkaat pääsevät muuttamaan. 46 asunnosta on varaamatta enää 17, Rakennuttajapalvelu Rouhennon toimitusjohtaja Tommi Rouhento sanoo.

Tontin kaukolämpöliittymät on saatu jo eriytettyä niin, että Virastotalo pysyy lämpimänä, vaikka naapuri puretaankin. Raatihuoneenkatu saadaan avatuksi liikenteelle lähitulevaisuudessa, kun kivityöt on tehty.

Virastotalon rakennustyöt alkoivat syyskuun alussa, mutta suunnittelu on vienyt vuoden. Haasteita lisää se, että virastotalossa ei ole koskaan asuttu.

Hämeenlinnan ruutukaavassa ei ole Tommi Rouhennon mukaan ole aiemmin saneerattu tässä mittakaavassa vanhaa taloa samaan aikaan, kun uutta rakennetaan samalle tontille.

Vuonna 1899 rakennettua Virastotaloa yritettiin myydä useita vuosia ennen kuin se ostettiin tämän vuoden tammikuussa 1,3 miljoonalla eurolla.

– Erityisen mielissäni olen siitä, että talon on suunnitellut H.R.Helin. On hieno yhteensattuma, että saneerasimme juuri hänen suunnittelemansa Schmausserin huvilan.

Vanhaan Virastotaloon rakennetaan 18 asuntoa, joista osaan on oma sisäänkäynti suoraan kadulta. Lukuisat sisäänkäynnit ovat olleet kiinni pitkään, mutta avataan nyt käyttöön.

Vanhaan rakennukseen ei tehdä hissejä, eikä saunoja joka asuntoon niin kuin viereiseen uudisrakennukseen. Talon kellarikerrokseen rakennetaan sen sijaan molempien talojen asukkaiden yhteinen ylellinen sauna.

– Taloissa tulee olemaan paljon erikokoisia asuntoja. Virastotalon asunnot ovat 30 neliön yksiöistä reilusti yli sadan neliön asuntoihin. Museoviraston kanssa käymiemme neuvottelujen jälkeen talon sisäpihalle saadaan rakentaa parvekkeita.

Virastotalossa on paljon erikoisia ikkunattomiakin tiloja, joiden käytössä asukkaat saavat käyttää luovuuttaan. Kivisten konjakkivarastojen lisäksi on valtavia kassakaappeja ja suuria varastoja. Myös talon huonekorkeudet ovat suurimmillaan lähes neljä metriä.

Tommi Rouhento olisi heti valmis avaamaan keskieurooppalaisen shottibaarin talon entisen pääoven viereen jäävässä tyhjässä tilassa.

– Se sopisi hyvin talon henkeen, sillä vain Rauhanlinnassa voi asua vanhassa konjakkikaupassa tai raittiusravintolassa.