Kanta-Häme

Virgin Galacticilla on jo 600 asiakasta

Kaupallisia avaruuslentoja kehittävän Virgin Galacticin 600:s asiakas on brittiläinen Marsha Waters. 42-vuotias Waters edustaa uuden sukupolven naisastronautteja, tavallisia ihmisiä, jotka haluavat päästä avaruuteen.

Toistaiseksi kolme suomalaista on ostanut lennon avaruuteen.

Sir Richard Bransonin omistama Virgin Galactic on ensimmäisiä yhtiöitä maailmassa, jotka suunnittelevat kaupallisia avaruuslentoja. Onnistuneen rakettimoottoroidun testilennon jälkeen huhtikuussa 2013 yhtiö on arvioinut, että kokonaan valmis testilento voitaisiin suorittaa loppuvuonna.

Noin kahden tunnin pituista kaupallista avaruuslentoa edeltää kolmen-neljän päivän koulutus avaruuskeskuksessa Spaceport Americassa, joka sijaitsee New Mexicon osavaltiossa.

Kuusi matkustajaa

Lennolla emoalus nostaa avaruusaluksen 16 kilometrin korkeuteen. Saavutetussa korkeudessa alus irrotetaan emoaluksesta, sen moottorit käynnistetään ja se nousee noin 90 sekunnissa 110-115 kilometrin korkeuteen. Seuraavien minuuttien aikana matkustajat ovat painottomassa tilassa ja voivat kellua aluksen sisällä ihaillen rajattomia avaruusmaisemia.

Alus palaa maan vetovoiman ja ainutlaatuisen siipitekniikan avulla takasin maan ilmakehään turvallisesti, ja lopulta laskeutuu kiitoradalle tavallisen lentokoneen tavoin. Alukseen mahtuu kuusi matkustajaa ja kaksi pilottia.

Area toimii Virgin Galacticin jälleenmyyjänä Suomessa.

Matkalipun hinta avaruuteen on tällä hetkellä 250 000 Yhdysvaltain dollaria eli 187 284 euroa. (HäSa)

 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic