fbpx
Kanta-Häme

Virossa valmistaudutaan kotimaiseen dieseliin

Raakaöljyn hinnan kallistuminen on antanut uutta pontta liuskeöljyn tuotannolle Virossa. Tavoitteena on, että kaikki Virossa autoihin tankattava dieselpolttoaine olisi kotimaista tuotantoa vuonna 2016.

Uudet jalostamot ovat rakenteilla sekä VKG Oilille sekä Eesti Energia Õlitööstuselle, joka ovat isoja tekijöitä Viron energiamarkkinoilla.

Yksityiseen Viru Keemia Group -konserniin kuuluva VKG Oil on Viron suurin liuskeöljyn tuottaja. Yrityksen tavoitteena on tuottaa lähivuosina jopa 400 000 tonnia dieseliä vuodessa. VKG Oililla on nykyaikainen liuskeöljyn tuotantolaitos Kohtla-Järvellä, ja toisen samanlaisen laitoksen rakennustöiden on määrä alkaa ensi vuonna.

Eesti Energia Õlitööstus kuuluu puolestaan valtiolliseen Eesti Energia -konserniin. Yritys tuottaa liuskeöljyä Narvan tuotantolaitoksella. Narvaan  on rakenteilla niin ikään uusi tuotantolaitos, joka tuplaa nykyisen öljyntuotannon. Postimees-lehden mukaan tavoitteena on tuottaa vuodessa 1,2 miljoonaa tonnia laadukasta nestemäistä polttoainetta, josta suurin osa on dieseliä ja loput voidaan hyödyntää bensiinin jalostamiseen.

Päästöt vähentyneet

Viron liuskeöljyn tuotannosta noin puolet menee vientiin. Öljyä käytettään muun muassa sähkön tuotannossa, lämpökeskuksissa sekä laivoissa.

Liuskeöljyä valmistetaan öljyliuskeesta eli palavakivestä, josta pääosa käytetään Viron tarvitseman energian tuotantoon. Narvan kaksi suurta voimalaitosta tuottavat yli 90 prosenttia Viron sähköstä.

Ympäristöongelmien vuoksi palavakivellä on ollut huono maine. Uuden tekniikan myötä päästöjä on saatu kuitenkin vähenemään. Sähkön tuotannossa päästöt alittavat vuonna 2016 voimaantulevat EU:n päästödirektiivit.

Syvältä meren pohjasta porattavaan öljyyn verrattuna liuskeöljyn tuotantoa pidetään Virossa turvallisempana ja edullisempana vaihtoehtona. Viron öljyliuskevarantojen uskotaan riittävän jopa sadaksi vuodeksi.

Eesti Energian kumppanina liuskeöljyhankkeessa on suomalainen Outotec, jonka mukaan Narvaan valmistuva tuotantolaitos tuottaa öljyliuskeesta tehokkaasti öljyä ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

Vahvaa osaamista

Viron lisäksi liuskeöljyä tuotetaan Brasiliassa, Israelissa, Kanadassa ja Kiinassa, mutta tuotanto on ollut toistaiseksi vähäistä.

Virolla on vahvaa osaamista öljyliuskeen tuotannossa. Hankkeita on vireillä muun muassa Jordaniassa ja Yhdysvalloissa. Eesti Energialla on jo pienimuotoista öljyntuotantoa Yhdysvaltain Utahin osavaltiossa. Myös Jordaniassa on tavoitteena tuottaa öljyä.

Palavakivestä saadaan öljyn sivutuotteena maakaasuun verrattavaa synteettistä kaasua, jolla ei ole kuitenkaan suurta taloudellista merkitystä. VKG Oil on käyttänyt kaasua lämmöntuotannossa Kohtla-Järvellä.

Viron maaperässä ei esiinny luonnollista liuskekaasua kuten esimerkiksi Puolassa. (HäSa)

Menot