Kanta-Häme

Virtaavatko koululaiset taas teattereihin?

Opetushallitus uusi hiljattain ohjeistuksensa koulujen ja oppilaitosten retkien ja tapahtumien järjestämisestä. Opetushallituksen mukaan ei ole enää estettä varojen keräämiseen oppilaiden retkiä ja tapahtumia varten. Koulun ulkopuolella annettavalla opetuksella luodaan toimintakulttuuria, johon kuuluu vuorovaikutus ympäröivän yhteisön kanssa.

Miten ohjeistuksen uusiminen vaikuttaa Hämeenlinnan teatteriin johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo?

– Edellinenkin oli vain suositus, mutta se tulkittiin käskyksi, ettei varoja saa kerätä vanhemmilta. Kun edellinen ohjeistus tuli muistaakseni vuonna 2006, se vaikutti selkeästi teattereihin. Hämeenlinna on kuitenkin kulttuurimyönteinen kaupunki ja koululaisryhmiä on teatterissa käynyt. Nyt esimerkiksi satuooppera Jose ja Aurinkoinen on kiertänyt kouluilla ja päiväkodeissa, jolloin koulujen kustannuksia on saatu laskettua.

Muuttaako uusi ohjeistus teatterin ohjelmistosuunnitelmia?

– Ei. Meillä on ollut tähänkin asti paljon nuorille ja lapsille esityksiä. Nyt on Jose ja Aurinkoinen, Caterpillars ja keväällä on useita vierailevia esityksiä. Kivasti on käynyt väkeä lapsille ja nuorille suunnatuissa näytöksissä.

Paljonko lasten näytelmistä saadaan lipputuloja?

– Noin neljä prosenttia koko vuoden lipputuloista. Ei lasten teatteria tehdä rahan vuoksi.

Kuinka paljon Riihimäellä on tuntunut niin sanottu kuiva kausi, jolloin oppilailta ei kerätty varoja kulttuuririentoihin toimitusjohtaja Niina Torkko?

– Olen ollut täällä töissä vuodesta 2012 asti ja muutimme toimintaamme toisen tyyppiseksi. Me olemme järjestäneet nuorille maksuttomia työpajoja ja kouluilla ja päiväkodeissa kiertäviä esityksiä, joista olemme perineet pienen summan tai tehneet ilmaiseksi.

– Äitinä oma kokemukseni on se, että tähänkin asti teatterissa käyminen on riippunut paljon opettajasta, koulusta ja vanhempainyhdistyksestä.

Kuinka paljon päiväkoti- ja koululaisryhmät vaikuttavat teatterin tulorakenteeseen?

– Se on hyvin pieni siivu. Riihimäellä kehitetään lapsille kulttuuripolku-hanketta ja olemme päätyneet siihen, että tarjoamme yhdelle luokka-asteelle vapaan pääsyn lasten näytelmään. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic