Kanta-Häme

"Virvelinrannan edustalta otettiin talteen sorsimolautta"

Virvelinrannan edustalla olleen lokkisaaren katoamismysteeri on selviämässä. Kävi ilmi, että kaupungin niittourakoitsija on kerännyt Virvelinrannasta pois isosorsimosta koostuvan vesikasvimättään pari viikkoa sitten.

Hämeen Sanomat kirjoitti tällä viikolla siitä (13.8.), mitä oli tapahtunut Virvelinrannan edustalla sijainneelle niin kutsutulle lokkisaarelle. Irtoruohosta koostunut saarenmätäs oli hävinnyt heinä–elokuun vaihteessa, kertoivat silminnäkijät.

Jutun julkaisun jälkeen toimitukseen tuli toinen silminnäkijähavainto, jonka mukaan Virvelinrannassa olisi niitetty kaislikkoa koneella juuri sinä aikana, kun lokkisaaren epäillään hävinneen.

Maatalousteknikko Seppo Suoranta LinnanInfra-liikelaitoksesta vahvistaa, että rannan laiturin ympäristöä on niitetty juuri samoihin aikoihin.

– Niittourakoitsija oli samalla ottanut Virvelinrannan edustalta talteen sorsimolautan, Suoranta toteaa.

Kaupungin puolesta rantakaisloja niittää Kaislapojat -niminen yhtiö. Yrittäjä Asmo Paloniitty kertoo, että lautta otettiin talteen, jottei se lähtisi ajelehtimaan veneväylälle.

– Olemme niittäneet Vanajalla paljon, ja uivia lauttoja on tullut myös paljon vastaan. Olemme keränneet niitä rantaan ihan sillä, etteivät ne pian ole vesibussien reitillä.

Oliko teidän tiedossanne, että kyseinen lautta on kaupungin luontoselvityksessä merkitty tärkeäksi naurulokkien pesimispaikaksi?

– No ei todellakaan. Mätäs oli muutaman neliömetrin kokoinen, ilmeisesti luonnonvoimat olivat jo pienentäneet lauttaa kesän aikana. Linnunpesiä ei näkynyt, mutta lokithan pesivät aikaisemmin, touko–kesäkuussa, Paloniitty toteaa.

Seppo Suorannan mukaan niittourakoitsijan tehtäviin kuuluu myös vesiväylien huolto.

– Aika ajoin sorsimomättäitä lähtee ajelehtimaan selälle, ja silloin ne vasta vaarallisia ovatkin. Jos mättäissä on linnunpesiä, niin ei niihin silloin kosketa, Suoranta sanoo. (HäSa)

Menot