Kanta-Häme

Visamäen korkeakoulukeskuksen mittava laajennus valmistunee elokuun lopussa

Ammattikorkeakouluilla on oikeus yliopistojen tapaan kerätä rahaa lakisääteisistä tehtävistään huolehtimiseen sekä vuosina 2017–2019 pääomansa kartuttamiseen.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön vahvistama laki tulee voimaan huhtikuussa.

Hämeen ammattikorkeakoulun hallituksessa ei ole vielä mietitty, mitä rahankeräysoikeus tarkoittaa uudistuvalle Hamkille.

Rehtori Pertti Puusaaren mukaan on kuitenkin hyvä, että mahdollisuus rahankeräykseen on avattu.

– Hamkin hallitus pohtii mahdollisuuksia tänä keväänä. Mielestäni tärkeämpää pitkällä aikavälillä on, että saamme ottaa lukukausimaksun maksavia opiskelijoita Euroopan talousalueen ulkopuolelta. Silloin voimme palkata lisää opettajia ja tutkijoita.

Hamk on investoinut Visamäen korkeakoulukeskuksen laajentamiseen noin 10 miljoonaa euroa. Kiinteistöjohtaja Tuomas Salosen mukaan sillä saavutetaan myös säästöjä pitkällä juoksulla.

– Meiltä vähenee 18 000 neliömetriä ylläpidettävää tilaa, kun keskitämme opinnot Visamäkeen. Se on iso säästöpotentiaali.

Ammatillisen opettajakorkeakoulun 600 opiskelijaa ovat jo Visamäessä. Lahdensivuntieltä siirtyy syksyllä yli 800 opiskelijaa korkeakoulukeskukseen.

Työn alla on kaksi uudisrakennusta.

C- ja D-rakennukset yhdistävässä N-talossa on vielä avaraa ja keskeneräisiä töitä, mutta toiseen kerrokseen viime viikolla avatussa korkeakoulukirjastossa on jo elämää.

Informaatikko Eerika Kiurun mukaan korkeakoulukirjastossa ei ole kyse mistään kirjavarastosta vaan kotoisasta paikasta, josta opiskelija saa apua opintoihinsa.

– Kirjasto on rakennettu opiskelijoiden toiveiden pohjalta ja se on ollut kovassa käytössä, hän hymyilee.

Ryhmätiloista on ollut aiemmin puutetta. Nyt opiskelijat voivat varata niitä käyttöönsä.

– Tilojen täytyy mahdollistaa opiskelua, ei rajoittaa sitä. Äänieristettyjä työtiloja on kolme vaikka ryhmätöiden tekemistä varten. Tärkein tehtävämme on kuitenkin tarjota tiedonhakuohjausta, Kiuru muistuttaa.

Syksystä lähtien Hamkin opiskelijat voivat hyödyntää kirjastoa myös viikonloppuisin.

Samassa kerroksessa sijaitsee niin sanottu oppimisolohuone Hamkin henkilöstön työtiloineen sekä äänieristettyine koppeineen.

Äänieristettyyn työtilaan lasin läpi katsoessa on kuin seuraisi mykkäelokuvaa ilman tekstitystä. Sama toimii myös toisin päin, tarkoittaa työrauhaa kopissa olevalle.

– Koppi on rauhallinen niin etäkokouksiin kuin opiskelijakeskusteluihin. Toimii, kun vieressä on työmaa, yliopettaja Tuomas Eerola kertoo.

Tenttiakvaariot ovat vielä koekäytössä Hamkin Riihimäen kampuksella.

Toinen rakenteilla oleva ”opiskeluvyöhyke” on huputettu S-rakennus, jossa tehdään paraikaa pinta- ja sähkötöitä.

– S-rakennuksessa sijaitsee erikois- ja teorialuokkia. Vaikka sote-alan koulutus muuttaa sinne, ovat tilat myös muiden koulutusohjelmien käytössä.

Uudisrakennusten lisäksi parkkitilaa on tulossa Visamäkeen lisää 230 paikan verran.

– Sekin on laajennettavissa, mikäli lisäpaikoille on tarvetta tulevaisuudessa. HäSa

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic