Kanta-Häme

Visamäen uusin pytinki pukkaa dataa

Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari suorastaan hehkuu innostuksesta esitellessään korkeakoulukeskuksen uusinta investointia.

– Täällä Visamäessä toimii noin sata yritystä rajapinnassa ammattikorkeakoulun kanssa. Me tarvitsemme siis Ohutlevykeskuksen kaltaisia vakavasti otettavia tutkimusympäristöjä, ja nyt meitä voi verrata mihin tahansa teknilliseen yliopistoon, Puusaari vannoo.

Tosin Ohutlevykeskus sinänsä ei ole uusi asia Hamkille, vaan se on toiminut jo vuodesta 1998 lähtien. Tutkimusyksikkö siirtyy Visamäkeen Moreenin vuokratiloista. Pitkäaikaisimman yhteistyökumppanin Ruukki Constructionin lisäksi Ohutlevykeskuksella on noin 40 vakiintunutta asiakasyritystä ympäri Suomen.

Uudessa, ”lähes nollaenergiahallissa” on omat tilansa sekä Hamkille että Ruukille, keskellä hallia on yhteiskäyttötila. Halli on kasattu hyvin pitkälti Ohutlevykeskuksessa kehitellyistä rakenneratkaisuista ja SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan tuottamasta ohutlevylevyteräksestä.

Ruukki Constructionin viestintäpäällikkö Tapani Tuominen sanoo rakennusta ainutlaatuiseksi maailmassa. Ainutlaatuisen siitä tekee kokonaisvaltainen suunnittelu ja energiatehokkuus sekä sen seuranta.

– Rakennus säästää, mutta myös tuottaa energiaa. Tämä pytinki myös pukkaa dataa koko ajan ja on suoranainen antureiden koti, Tuominen kuvailee.

Tietoa kerätään, jotta rakennus voidaan säätää toimimaan optimaalisesti ja jotta uusien ratkaisujen teho voidaan myös tieteellisesti todistaa.

Rakennuksen julkisivussa on esimerkiksi käytetty kahta erilaista Ruukin aurinkoenergiaa hyväksikäyttävää seinäpaneeliratkaisua. Auringon lämpöä keräävistä paneeleista lämpö johdetaan maaperään energiapaaluja pitkin, jonne se varastoituu talvea varten.

– Rakennuksen alla on 11 metrin savikerros lämmön varastointiin, kertoo Hamkin kiinteistöpäällikkö Tuomas Salonen.

Juuri lanseeratut Ruukki on-wall solar -paneelit taas tuottavat auringon valosta sähköä rakennuksen tarpeisiin. Valaistusta säätelemään on käytetty polykarbonaatista valmistettuja päivänvaloikkunoita, ja lämmitys sekä jäähdytys hallissa tapahtuu säteilyä hyödyntävien sisäkattoprofiilien avulla.

– Täällä ei humise, eikä kohise. Ilmanvaihtokonetta ei tarvita lämmön levittämiseen, Salonen toteaa.

Luonnollisesti halli on myös tiivistetty hyvin. Ilmatiiviit ulkoseinät on toteutettu energiapaneeleilla, joissa on Ohutlevykeskuksessa kehitelty rakenne.

– Energiatehokkuutta on suunnittelussa tarkasteltu koko rakennuksen elinkaaren mittaisena. Ei kannata eristää paksummin, mikäli suurempi tuotto saavutetaan uusiutuvaa energiaa hyödyntämällä, huomauttaa Ohutlevykeskuksen johtaja Jarmo Havula.

Vaikka hallin suunnittelu on tehty rakenteiden, energiansäästön ja käyttömukavuuden ehdoilla, lisänäyttävyyttä toiseen päätyyn on saatu Ruukki Expression -pinnoitteella.

Uuden Ohutlevykeskuksen päätyä koristaa nyt kaunis pilvitaivas. HäSa

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic