Kanta-Häme

Keskustavisio istuttaa Hämeenlinnan torille paviljonkia ja siirtää autot kivetyksen alle

Autolla Wetterhoffinkadulta Toriparkkiin ja hissillä ylös Toripaviljonkiin.
Paviljongissa kaupunkilaiset viihtyisivät kahvilla, tapaisivat toisiaan, shoppailisivat ja osallistuisivat erilaisiin tapahtumiin. Kuva: Schauman & Nordgren Architects 2019
Paviljongissa kaupunkilaiset viihtyisivät kahvilla, tapaisivat toisiaan, shoppailisivat ja osallistuisivat erilaisiin tapahtumiin. Kuva: Schauman & Nordgren Architects 2019

Hämeenlinnan keskustan sydämenä sykkii tulevaisuudessa tori, jolle tuo uutta elämää paviljonki. Autoille on tilaa, mutta torin alla toriparkissa.

 

Vuosia kiistelty toriparkki ja uusi toripaviljonki kuuluvat tuoreen Hämeenlinnan keskustavision luonnokseen, jota ovat olleet luomassa asukkaat, yrittäjät ja eri yhteisöt yhdessä virkamiehistön kanssa.

– Paviljonki elävöittää toria kahviloineen, ravintoloineen ja erilaisine liikkeineen. Toriparkkiin autonsa vievät pääsevät maan alta luontevasti paviljonkiin, kertoo arkkitehti Tommi Terästö.

 

Lue myös: Hämeenlinnan uuteen keskustaan kuluu iso kasa rahaa – Toriparkki on ikuisuuskysymys (8.1.2019)

 

Uusien palvelujen uskotaan vauhdittavan myös perinteistä torikauppaa. Autojen siirtyminen toriparkkiin maan alle antaa tilaa erilaisille tapahtumille ja talviaikaan jopa luistinradalle.

Uudisrakennus kätkee luontevasti seiniensä sisään maan alle rakennettavan paikoitustilan tuuletuskanaviston, joka autiolla torilla näkyisi muuten ikävinä tuuletustorneina.

– Toriparkista on ajateltu myös maanalaisia kauppakäytäviä Reskalle, ykköskortteliin eli entisen Sokoksen kortteliin ja Keskustaloon. Niiden toteutuminen riippuu toriparkkipäätöksestä ja tietysti liikerakennusten rakentamishalukkuudesta, Terästö sanoo.

 

 

Visio kasvattaa kaupungin asukaslukua, kun uusia asuntoja nousee linja-autoaseman yhteyteen, ykköskortteliin, Hämeensaareen ja Engelinrantaan.

Hämeensaareen vireillä oleva Areena lisää myös tapahtumiin saapuvien autojen paikoitustarvetta. Areenaa puuhataan yksityisellä rahoituksella. Yhteisö ja kaupunki ovat sopineet, että yhteisö rahoittaa Engelinrantaan rakennettavien asuntojen tarvetta varten pysäköintitalon.

Visio ei vielä tarkemmin esitä ratkaisuja areenan tapahtumapaikoitukseen, joka voidaan rakentaa erilliseen pysäköintitaloon, Areenan yhteyteen tai maan alle.

 

Lue myös: Pysäköintiin keskikaupungilla ja asemanseudulla tulee ratkaisuja lähikuukausina (5.5.2019)

 

Areenan naapurissa on edelleen Citymarket, mutta kaavoitus ei aseta esteitä kuviolle, jossa market voisi sulautua osaksi Areenaa.

Areena mahdollistaa myös uuden hotellin rakentamisen kaupunkiin, mutta vaihtoehtoisia paikkoja on visiossa tarjolla useita muitakin.

Linja-autoaseman kaavaan on varattu kolmen asuinkerrostalon lisäksi yksi tontti yhdistetylle asuin-liiketalolle, joka sopii korkeaksi hotelliksi. Vanha, suojeltu linja-autoasema jää pääasiassa asuinrakennusten asukkaiden yhteistiloiksi.

Ykköskortteli sopisi hotellille, kun sekä entiset Sokoksen ja Centrumin kauppakeskusten rakennukset puretaan ja tilalle nousee asuin-liiketaloja.

 

Sibeliuskoti jää ykköskorttelin laidalle, mutta uudisrakentaminen selkiyttää korttelin rakennuskantaa. Matkailijat huomaavat rakennuksen nykyistä helpommin. Museon viereen rakennetaan taskupuisto.

– Museo jää nykyään sekavasti rakentuneessa korttelissa turhaan varjoon. Taskupuisto nostaa Sibeliuskotia esiin rakennusmassasta, sanoo Terästö.

Taskupuisto tarkoittaa rakennusten ja katukäytävän väliin istutettavia puita ja nurmea, jotka elävöittävät katukuvaa.

Keskustaan uutta elämää hakeva visio luo tilaa vapaa-ajan vietolle Vanajaveden rantamaisemissa, mutta myös aivan ydinkeskustassa.

– Kun Raatihuoneen pihalta saadaan autot torin alle, piha muuttuu uudeksi pienimuotoiseksi vehreäksi puistoksi, joka avataan kaikkien kaupunkilaisten käyttöön.

 

Lue myös: Hämeenlinnan keskustavisio toteutuu vain yhteen hiileen puhaltamalla (4.10.2013)

 

Vehreää ja vihreää tarjoillaan myös Rantareiteillä, joita kehitetään edelleen. Hämeensaaressa on jo entistä ehompi uimaranta ja tulevaisuudessa siellä viihdytään myös kelluvan rantapaviljongin terassilla ja saunan löylyissä.

Vision toteutuminen ei tapahdu hetkessä. Tommi Terästö muistuttaa, että visio linjaa kaupungin strategian mukaista kehittämistä ja toimii kaavoituksen työkaluna.

– Osa on jo työn alla, kuten Asemanrannan rakentaminen pysäköintilaitoksineen. Osa voi vielä muuttua, kun luottamusmiehet tutustuvat luonnokseen ja esittävät kommenttejaan.

Vision luonnos esitellään kaupunginvaltuustolle seminaarissa ja käsitellään kaupunkirakennelautakunnassa sekä kaupunginhallituksessa ennen kuin etenee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi lokakuussa. HäSa

Keskustavisio

Vahvistaa kävelykeskustaa.

Puistojen kaupunki huolehtii puistojen ylläpidosta ja kehittämisestä erityisesti rantareitillä, Linnanpuistossa ja Hämeensaaressa.

Sibeliuksen syntymäkodin ympäristöä kehitetään urbaanina puistoaukiona.

Matkailijan kaupunki: kohtaamisia, istuskelua tapahtumia.

Keskusta on hyvin saavutettavissa kaikilla liikennemuodoilla.

Autoilua ohjataan keskustan kehille.

Pysäköintiratkaisun tulee palvella kaikkia käyttäjäryhmiä; työssä käyviä, keskustassa asioivia, asukkaita ja liityntäpysäköintiä.

Tavoitellaan 4 000 uutta asukasta ja 1 100–1 600 uutta työpaikkaa vuoteen 2035 mennessä.

Päivän lehti

26.1.2020