Kanta-Häme

Viulukilpailu ei ole mikään peikko

Aikuiset pelkäävät turhaan lasten kilpailuja ja kilpailuttamista. Niistä ei tarvitse tehdä nöyryyttäviä pudotuspelejä, vaan kannustavia ja palkitsevia tilaisuuksia.

Tätä mieltä ovat viulupedagogiikan vanhat konkarit Seppo Tukiainen ja Sirpa Lannes-Tukiainen. He ovat ryhtyneet järjestämään alakouluikäisille viulisteille viulukilpailuja

Ensi viikonloppuna Tukiainen-viulukilpailu järjestetään Hämeenlinnassa Sibelius-opiston suojissa.

Mukaan on tulossa yli 30 lasta Hämeenlinnasta, Valkeakoskelta, Forssasta, Riihimäeltä sekä Vanajaveden opiston kursseilta.

Yleisölle avoimien kilpailusoittojen lisäksi osallistujat pääsevät esiintymään sunnuntaina Palokunnantalossa pidettävään loppukonserttiin yhteissoittoineen.

Hämeenlinnan …likkoja

Ensimmäinen Tukiainen-viulukilpailu pidettiin 2010 Helsingissä yhteistyössä Pakilan musiikkiopiston kanssa ja sen jälkeen vuosittain eri puolilla Suomea.

Sirpa Lannes-Tukiainen on erityisen iloinen saadessaan järjestää kisan entisessä kotikaupungissaan Hämeenlinnassa.

Hän oli Sibelius-opiston (silloin Hämeenlinnan musiikkiopisto) ensimmäisiä oppilaita 1950-luvulla.

– Sain Hämeenlinnasta niin paljon kannustusta musiikkiuralleni, että on ihanaa saada tuoda nyt jotain takaisinkin, hän sanoo.

Lannes-Tukiainen eteni musiikkiopistosta nopeasti Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle ja valmistui ammattiviulistiksi. Elämäntyönsä hän teki Sibelius-Akatemian viulupedagogiikan vastuuopettajana.

Viulutaiteilija Seppo Tukiainen työskentelee yhä Sibelius-Akatemiassa viulunsoiton tuntiopettajana, vaikka ikää on jo 73 vuotta. Myös vuotta nuoremmalla vaimolla on yhä yksityisoppilaita.

Palautetta ja …kannustusta

Viulukilpailuunsa muusikkopariskunta on kiteyttänyt keskeiset ajatuksensa soitonopetuksesta.

– Kaikki palkitaan ja kaikki saavat henkilökohtaista palautetta, he sanovat.

Tukiaisten mielestä kilpailuun valmistautuminen on niin hyvä kannustin pitkäjänteiseen työskentelyyn, ettei sitä kannata jättää käyttämättä. Mallia kilpailuunsa he saivat Tallinnan vastaavista kisoista.

– Tajusimme, miten paljon oppilaat oppivat kilpailuun harjoitellessaan, he sanovat.

He eivät silti halua painostaa tai kiirehtiä nuorten soittajien valmistumista, päinvastoin.

– Hitaasti kiiruhtaminen on parasta. Lasten pitää saada leikkiä ja tehdä muutakin kuin harjoitella, Seppo Tukiainen sanoo.

Hän on nähnyt, että lapsitähti voi sammua – ja kyllästyä – yhtä nopeasti kuin on noussut pinnallekin. Ja toisin päin: toivottomaltakin näyttävä tapaus voi kypsyä ja edetä loistavaksi taiteilijaksi, jos tahtoa vain riittää.

– Se on täysin ennustamatonta. Koskaan ei pidä sanoa, että sinusta ei ikinä tule mitään, Seppo Tukiainen ja Sirpa Lannes-Tukiainen sanovat. (HäSa)

Tukiainen-viulukilpailu Verkatehtaalla Sibelius-opiston Marttinen-salissa lauantaina ja sunnuntaina 23.–24.3. kello 11. Loppukonsertti Palokunnantalon juhlasalissa sunnuntaina 24.3. kello 15.