Kanta-Häme

Voihan tuolla käydä, Aalloilla tuumittiin

Kuuleeko Lontoon X Factor -talo? Täällä Oulunsalo. Videopuheluohjelma temppuilee hetken. Sitten videoruutu läppärin näytöllä kirkastuu ja Lontoossa X Factor -talon pihamaalla seisova Saara Aalto ja Oulussa sijaitsevan kotinsa keittiössä istuvat Markus ja Taina Aalto näkevät toisensa.

Saara Aalto näyttää iloiselta ja ehkä aavistuksen verran väsyneeltä. Lontoossa valmistaudutaan Britannian X Factor -laulukilpailun ensimmäiseen livelähetykseen, eivätkä päivät ole olleet ihan lyhyitä.

– Minähän olen sitä paitsi toiseksi vanhin kilpailija koko kisassa!

29-vuotias Aalto kilpailee X Factorissa Sharon Osbournen valmentamassa yli 25-vuotiaiden ryhmässä. Aalto selvitti tiensä jatkoon Britanniassa viime viikonloppuna nähdystä Tuomareiden talo -vaiheesta, jossa hän esiintyi Osbournen kotona Los Angelesissa.

Kilpailussa on mukana enää kaksitoista finalistia. Ensimmäinen suora finaalilähetys on edessä lauantai-iltana.

Lyhyen videopuhelun aikana ei paljoa ehdi, mutta pikaisetkin kuulumiset ilahduttavat vanhempia.

– Tuntuu siltä, että olen täsmälleen oikeassa paikassa. Vihdoinkin ympärillä on ihmisiä, jotka ovat ihan fiiliksissä siitä, mitä teen, Saara Aalto sanoo.

– En voi tietää, miten käy ja äänestävätkö britit ulkomaalaista, mutta lauantaina esitän sellaisen show’n, josta olen haaveillut 30 vuotta.

Nipin napin kolmikymppisen Saara Aallon tapauksessa 30 vuoden musiikkiurasta puhuminen ei ole liioiteltua. Taina Aalto toimi Saaraa odottaessaan musiikinopettajana ja teki samalla klassisen laulajan tutkintoa. Pienenä tyttö istui äitinsä sylissä tämän soittaessa pianoa ja piti käsiään äidin käsien päällä. Laulua rupesi tulemaan ennen kuin puhetta, ja kappaleiden teon Saara Aalto aloitti viisivuotiaana.

Suurelle yleisölle Saara Aalto tuli tutuksi vuoden 2007 Talent Suomi -kilpailusta, jossa hän sijoittui kolmen parhaan joukkoon. Vuoden 2012 The Voice of Finlandissa Aalto tuli toiseksi. Euroviisuedustajuudesta hän on kilpaillut useita kertoja.

Vanhemmille ei siis ollut suurikaan ihmetyksen aihe, kun selvisi, että tytär aikoi osallistua Britannian X Factoriin.

– Ajattelin, että voipihan tuolla käydä, Markus Aalto sanoo.

Tiedossa oli, että kilpailijoita on lähtövaiheessa tuhansia. Jo se, että Saaran koelaulusta esitettäisiin pätkä televisiossa, tuntui hyvältä saavutukselta.

Kun koelaulu esitettiin Britanniassa televisiossa, vanhemmat katsoivat lähetystä netistä. Isovanhemmille oli tiedotettu, että mediassa saattaisi ehkä näkyä juttuja sitten, kun jakso esitettäisiin Suomessa.

– Lehdet reagoivatkin heti. Medianäkyvyys yllätti todella, Taina Aalto kertoo.

Kilpailun mittakaava selvisi vanhemmille kuitenkin toden teolla vasta pari viikkoa sitten. Markus Aalto oli juuri kävellyt töiden jälkeen autolleen, kun puhelin soi.

– Siellä kaveri sanoi englanniksi, että hän soittaa X Factorista Lontoosta ja että he haluaisivat kuvata, kun Saara tulee Los Angelesista Lontooseen ja me olisimme siellä häntä vastassa. Hän kysyi, voisimmeko lentää aamukoneella Lontooseen ja palata sitten saman päivän aikana takaisin Ouluun.

Suunnitelma kaatui siihen, että lentolippuja ei seuraavalle päivälle enää saanut.

– Olisimme kyllä menneet.

Aallon perheellä musiikki on verissä. Markus Aalto on soittanut eri kokoonpanoissa teini-ikäisestä asti. Saaran sisko Suvi on nähty niin ikään The Voice of Finlandissa, ja myös veli harrastaa musiikkia.

Musiikkialaa monelta puolelta nähneet vanhemmat suhtautuvat tv-kilpailuihin niin, että ne ovat artistille yksi mahdollinen tapa saada tarvittavaa näkyvyyttä. Voitto ei välttämättä takaa mitään – eikä toisaalta sekään, jos ei voita.

Vaikka Aalloilla onkin aina opetettu, että jalat on pidettävä maassa, Saaran jo tähän mennessä X Factorissa saavuttama menestys on vanhempien mielestä ”hurja juttu”.

– Saara saa nyt käyttää hyväksi kaikkea sitä kokemusta, jonka hän on kerännyt, Taina Aalto sanoo.

Saara Aallon julkisuudessa saama palaute ei ole ollut yksinomaan positiivista. 

X Factorissa menestymisestäkin on usein kirjoitettu negatiivinen kärki edellä.

Aallot suhtautuvat siihenkin rauhallisesti: nykymaailmassa se vain on sellaista.

– Kun Teemu Selänne meni NHL:ään, kuului sellaisia kommentteja, että eihän se osaa edes pelata, Markus Aalto kuittaa.

Tänä lauantaina Aaltojen oli tarkoitus osallistua Oulussa tapahtumaan, jossa soi 60-luvun rokki, ja käydä välillä katsomassa Saaran esiintyminen koneelta. Keskiviikkona kävikin ilmi, että heidät halutaan seuraamaan tyttärensä show’ta paikan päälle.

Viikonloppuna jalat siis irtoavat maasta Lontoon-reissun verran.

– Eihän näitä ihan joka päivä kohdalle satu, Markus Aalto toteaa.

Ei edes tässä perheessä.

Päivän lehti

24.2.2020