Kanta-Häme

Voiko Ahvenistonjärven haukia kalastaa?

Yle uutisoi viime viikolla, miten hauki oli purrut kymmenvuotiasta poikaa Ahvenistonjärvellä. Aiemmin samalla viikolla toinen ”tappajahauki” oli purrut pikkutyttöä Ähtärissä.

Ahvenistonjärvi kuuluu Ahveniston luonnonsuojelualueeseen, eli siellä ei saa kalastaa haukia tai muitakaan kaloja.

Miksi hauki hyökkäsi Ahvenistonjärvellä, Hämeen kalatalouskeskuksen kalatalousneuvoja Petri Mäkinen?

Ahvenistonjärvellä on sekä haukia että muita suuria kaloja. Jos hauki puree ihmistä, kyseessä on todennäköisesti pienehkö yksilö.

Suuret hauet liikkuvat syvemmissä, viileämmissä vesissä eivätkä rannan lähellä. Järvi on rauhoitettu ja siellä on paljon kaloja.

Vedessä heiluneet varpaat ovat todennäköisesti kiinnittäneet sen huomion. Hauki syö sorsanpoikasista alkaen kaikenlaista, ja ruokaa se on etsinyt. Jalkojen liike on kiinnittänyt hauen huomion.

Voiko rauhoitetussa järvessä kalastaa?

Järvi on rauhoitettu, eli siellä ei saa kalastaa. Kalastusta voidaan todennäköisesti harkita, jos hauet aiheuttavat useita onnettomuuksia käsissä. Viimeviikkoinen oli kuitenkin yksittäistapaus.

Voisi olla mielekästä tehdä koekalastus Ahvenistonjärvessä ihan jo senkin takia, että saisimme järven kalakannan kartoitettua.

Koekalastusasia voidaan laittaa alulle Hämeenlinnan kalastusalueen hallituksen kokouksessa syksyllä.

Voiko hauille tehdä jotain?

Pitää ensinnäkin muistaa, että hauki kuuluu järveen. Toiseksi hauki on kova syömään särkikaloja.

Särkikalat tonkivat pohjaa, mikä saa pohjan ravinteet sekoittumaan veteen. Ne siis lisäävät järvien rehevöitymistä.

Millainen haukikanta järvessä on?

Haukien määrää ei tietenkään ole tiedossa, mutta sukeltajien mukaan järvessä liikkuu yli metrin mittaisia yksilöitä. HäSa