Kanta-Häme

Voiko hammastahnoilla olla sivuvaikutuksia?

Hammastahnan tärkein tehtävä on harjauksen yhteydessä kuljettaa fluori hampaan pintaan.

Kaupassa myytävissä tahnoissa saa olla fluoria enintään 0,15 prosenttia. Loppu on muita ainesosia, kuten vettä, maku- ja säilöntäaineita.

Mitä merkitystä hammastahnojen muilla ainesosilla on, yliopistolehtori Merja Laine, Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta?

– Hammastahnan tärkein ainesosa on fluori ja se, kuinka paljon sitä on. Muut tahnan ainesosat lähinnä vaikuttavat koostumukseen, lisäävät pesutehoa ja saavat tahnan maistumaan miellyttävältä.

– Perustahnojen lisäksi on erikoistahnoja, jotka voivat esimerkiksi olla antimikrobisia, vähentää vihlomista tai vaikkapa estää pahanhajuista hengitystä.

Voiko hammastahnoilla olla sivuvaikutuksia?

– Tahnojen koostumus vaihtelee suuresti. Tahnoissa on ainesosia, joista esimerkiksi allergisten on tärkeä tietää.

– Joissain kuivan suun tahnoissa on maidosta ja kananmunasta peräisin olevia puolustustekijöitä, joita markkinoidaan niin sanottuina entsyymitahnoina.

– Lisäksi allergiaan yhdistetään tahnoissa säilöntäaineena käytetty bensoaatti sekä erilaiset makuaineet.

– Tahnan vaahtoamaan saavan natriumlauryylisulfaatin on puolestaan todettu aiheuttavan aftoja henkilöille, joilla on taipumus niihin.

– Puhdistamisen kannalta vaahtoavuudella ei ole merkitystä.

Mitä hammastahnaa valitessa on hyvä ottaa huomioon?

– Hammastahnassa on hyvä olla fluoria vähintään 0,1 prosenttia. Hammaslääkäriliiton fluoripitoisille hammastahnoille myöntämä suositus koskee vain tahnojen fluoria, ei muita ominaisuuksia.  Tahnojen hankaavat aineet lisäävät mekaanisen puhdistamisen tehoa. Voimakkaasti hankaavien tahnojen käyttö voi vaurioittaa kiillettä ja paljastuneita juurenpintoja.

Marja-Riitta Vuorela

Päivän lehti

5.4.2020