Kanta-Häme

Voiko kirvesmiestä palkata vartin työhön?

Ikäihmisille pienetkin kodin remonttityöt saattavat olla liian raskaita. Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaneelta taas ei välttämättä löydy työkaluja tai ole osaamista.

Seudulta ei enää löydy pikkutöihin erikoistuneita vuokra-aviomiehiä, joten voiko timpuria palkata vartin keikalle?

– Kyllä voi. Jonkun ne pikkuhommatkin on tehtävä, toteaa Janne-Rakennus oy:n yrittäjä Janne Virtanen.

Virtasella sekä kolmella muulla Hämeen Sanomien haastattelemalla rakennusyrittäjällä minimilaskutus on yksi tunti. Timpurit laskuttavat tunnin työstä 35–50 euroa, minkä lisäksi veloitetaan mahdolliset kilometrikorvaukset.

Joissain tapauksissa pikkuhommat voivat hoitua halvemmallakin.

– Tapetointeja tehdään tuntityönä, mutta mitä jostain naulan laittamisesta kehtaa pyytää, rakennusyrittäjä Petri Jaakonsaari miettii.

Janne Virtasen mukaan pienet, alle tunnin kestävät työtehtävät kuten tapetoinnit tai hyllyjen kiinnitykset ovat viime vuosina lisääntyneet. Kesäisin työllistävät nopeasti hoituvat kesämökkien laiturien tai terassien fiksaamiset.

Osa keikoista saattaa vaikuttaa helpolta, mutta saa ammattilaisenkin otsan hikoamaan.

– Se on siinä ja siinä, viitsinkö enää lähteä Ikea-kaapistoja kasaamaan. Jokainen niitä tehnyt tietää, että ne ovat halpoja, mutta ei niitä ihan hetkessä kokoa, Virtanen miettii.

Kahdeksan henkilöä työllistävän Hannu Mantilan mukaan yleisimmät tuntikeikat ovat ikkunantiivisteiden vaihtamista ja esimerkiksi ovien kiinnittämistä tai suoristamista. Mantilan mukaan pikkukeikkoja ei oteta vastaan siksi, etteikö ”oikeita” töitä riittäisi.

– Tämäkin on palveluammatti, Mantila toteaa. (HäSa)