Kanta-Häme

Voiko näyttöä puhdistaa tavallisilla siivousaineilla?

Tietokoneiden, älylaitteiden ja televisioiden näyttöä pitää puhdistaa tiheästi. Kaupoissa on näyttöjen puhdistamiseen tarkoitettuja erikoistuotteita liinoineen.

Entä jos näitä aineita ei ole, miten puhdistus kannattaa tehdä? Vastaajana Gigantin viestintäpäällikkö Anniina Korpela.

– Puhdistukseen tarkoitetut erikoistuotteet takaavat tietysti parhaan mahdollisen lopputuloksen ja lisäksi ne ovat turvallisia käyttää. Paras vaihtoehto on vesipohjainen geelimäinen spray, joka ei valu näytöllä. Mikäli näitä ei ole, suosittelemme käyttämään puhdistusainetta, joka ei sisällä alkoholia eikä saippuaa.

Käykö tavallinen ikkunanpesuun tarkoitettu aine puhdistukseen?

– Puhdistusainetta kannattaa käyttää tällöin maltillisesti. Suihkuta aine puhdistusliinaan, ei suoraan näytölle, koska suoraan näytölle suihkutettuna aineen määrää on vaikea säädellä. Tällöin aine voi myös valua näytöltä esimerkiksi television sisään.

Onko eri näytöissä eroja, miten ne tulee puhdistaa?

– Tablettien ja älypuhelinten näytöille kertyy sormista rasvaa ja muuta likaa ihan eri tavalla kuin televisioon, jota ei normaalisti kosketeta.

– Siksi televisioiden näyttöjen puhdistukseen on omat aineensa ja kosketusnäytöllisille laitteille omansa. Television ruudulle kertyy rasvan sijaan yleensä pölyä.

– Televisioiden näytöt ovat huomattavasti herkempiä kuin tablettien ja älypuhelinten näytöt. Eri TV-mallien, kuten plasma-, LCD- ja 4K-televisioiden näytöissä ei puhdistuksen osalta ole eroja.

Millä näyttö kannattaa pyyhkiä ja millä ei missään nimessä? Käykö talouspaperi?

– Näyttöjen puhdistukseen tarkoitetut mikrokuituliinat on suunniteltu niin, etteivät ne vahingoita näyttöjä. Puhdistukseen voi käyttää myös muun muassa ikkunoiden ja peilien puhdistukseen tarkoitettuja liinoja, mutta silloin pitää varmistaa, ettei niissä ole saippua- tai alkoholijäämiä. Suosittelemmekin varaamaan esimerkiksi television puhdistukseen vain siihen käyttöön tarkoitetun liinan.

– Talouspaperi ei ole paras mahdollinen vaihtoehto, sillä siitä voi irrota näyttöön pientä nukkaa. Lisäksi se ei puhdista tahroja yhtä tehokkaasti kuin näyttöjen puhdistukseen kehitetyt liinat.

Pitääkö laitteen olla kiinni?

– Paras ajankohta näytön puhdistamiseen on silloin, kun laite on ehtinyt kunnolla jäähtyä. Muutoin puhdistusaine haihtuu näytöltä eikä puhdistus ole tehokasta. (LM–HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020