Kanta-Häme

Voiko osakesäästötilistä hyötyä? Tilin voi avata jo nyt, ja voitot voi kokonaan sijoittaa uudelleen

Osakesäästötilin voi avata jo nyt. Sen saa käyttöön ensi vuoden alussa.

Pankit ja pankkiiriliikkeet markkinoivat jo osakesäästötilejään. Osakesäästötilit tulevat käyttöön ensi vuoden alusta.

Osakesäästötilillä piensijoittaja voi saada samankaltaisen veroedun kuin suursijoittaja, joka ostaa ja myy sijoituksiaan sijoitusyhtiönsä kautta. Tuottoja verotetaan vasta, kun tililtä nostetaan varoja.

Nordea julkaisi ensimmäisenä osakesäästötilinsä hinnat ja ryhtyi markkinoimaan niitä. Pankista voi jo tilata ennakkoon tilin, joka on siten käytössä 1. tammikuuta alkaen.

Samat palkkiot

Nordea perii osakesäästötileistä samanlaiset maksut kuin arvo-osuustileistä, joiden kautta omistetaan sähköisiksi muutetut arvopaperit. Osakesäästötilistä ei peritä mitään ylimääräistä maksua ja sen avaaminen on pankissa ilmaista.

Nordean sijoitustuotejohtaja Tanja Eronen sanoo, ettei pankki halua erotella tilejä.

Nordea ennakoi, että kahdessa vuodessa Suomessa avataan alle 150 000 osakesäästötiliä. Pankin arvio perustuu kokemukseen Norjasta, jossa avattiin kahdessa vuodessa 155 000 vastaavaa tiliä. Norjassa tilille sai siirtää omia osakkeita.

Ruotsissa osakesäästötilejä on jo yli kaksi miljoonaa. Siellä kotitalouksien osakesäästämisellä on pidemmät ja vahvemmat perinteet kuin Suomessa.

Voittojen nostoista vero

Osakesäästötilejä on kiitelty ja niiden uskotaan lisäävän tavallisten kansalaisten säästämistä ja sijoittamista. Tunnettu sijoittaja Erkki Sinkko arvioi toissa viikolla Kauppalehdessä, että tilejä avataan yli 100 000.

Osakesäästötilin kautta omistetaan pörssiosakkeita samalla tavalla kuin suoraan arvo-osuustilin kautta. Osakkeiden osingoista ja myyntivoitoista ei heti peritä veroa. Tuotot jäävät tilille ja niitä verotetaan vasta, kun tililtä nostetaan rahaa.

”Oikea suunta”

Verotusperiaate on samankaltainen kuin osakerahaston, oman yhtiön tai vakuutussopimusten kautta sijoittamisessa. Oma sijoitusyhtiö kannattaa perustaa vain, jos sijoitusvarallisuus on suuri. Pienten ”vakuutuskuorien” palkkiot ovat suhteelliset korkeat.

– Osakesäästötilit ovat hyvä asia. Oikeaan suuntaan mennään, sanoo Hämeen Osakesäästäjien puheenjohtaja Jarmo Lönnqvist.

Osakesäästötilin edut syntyvät pitkäjänteisesti.

– Osakesäästötilillä veronmaksua lykätään. Korkoa korolle efekti tulee tavallista voimakkaampana, Lönnqvist sanoo.

Lue myös: Osakesäästötilin aloitus lähestyy: Ensimmäiset pankit kertoivat hinnoittelunsa, kilpailu uhkaa jäädä laimeaksi

Muuttuuko verotus?

Huonoa on myös osakesäästötileissä. Sijoituskohteet on rajattu vain osakkeisiin. Ulkomaisten osakkeiden osingoista peritään lähdevero. Esimerkiksi Nordea suosittelee vain kotimaisten osakkeiden omistamista tilien kautta.

Pienten osinkojen verotus on hieman kevyempää kuin muiden pääomatulojen verotus. Osakesäästötilin voittojen nostoista maksetaan täysi pääomatulovero, joka on nyt Suomessa 30 tai 34 prosenttia.

Lönnqvist näkee osakesäästötileissä myös pienen poliittisen riskin.

– Mistä kukaan tietää, millainen verotus meillä on 20 vuoden kuluttua. Olemme nähneet monenlaista verotusta. HÄSA

Kommentti: Kaapista ulos ja suu puhtaaksi

Osakesäästötili ei ole veronkiertoa. Se tasaa pien- ja suursijoittajan asemaa verotuksessa.

Osakesäästötili oli poliittisesti vaikea asia. Vaikeus liittyy lähinnä asioiden heikkoon ymmärtämiseen tai tahalliseen väärinymmärrykseen. Yrityksen omistaja maksaa pääomatuloveroa, kun hän ottaa yhtiöstä voittovaroja. Ulosmittaako verokarhu verot maatilan keskenkasvuisesta viljasta?

Miksi Suomessa tavallisen pienen ihmisen pörssiosakkeiden omistusta verotetaan ankarammin kuin mitään muita pääomatuloja? Saa tulla kaapista ulos kertomaan.

Epäilen, että kaappiin yhä piiloudutaan, koska järkevää vastausta ei ole olemassakaan.