fbpx
Kanta-Häme

Voiko taksin tilata käymään Alkossa?

Voiko taksin tilata käymään puolestaan Alkossa, Taksiliiton lakimies Anne Kangasniemi?

– Ei. Taksia ei voi tilata käymään Alkossa ostamassa alkoholia ilman, että asiakas on mukana ajoneuvossa. Tämän kieltää alkoholilaki, jonka mukaan alkoholijuomia ei voi välittää maksua vastaan mainitulla tavalla. Alkoholin välittäminen on rangaistava teko.

– Mikäli asiakas on mukana ajoneuvossa, myyjä voi tarvittaessa tuoda ostokset asiakkaalle ilman, että asiakkaan tarvitsee itse käydä myymälässä.

Entä jos asiakas on pysyvästi tai väliaikaisesti liikuntakyvytön?

– Taksinkuljettaja ei voi välittää alkoholia maksua vastaan silloinkaan, kun asiakas on pysyvästi tai väliaikaisesti estynyt lähtemästä kuljetukseen.

Voiko taksin tilata hakemaan muita ikärajallisia tuotteita, kuten tupakkaa tai aikuisviihdettä?

– Alle 18-vuotiaille ei saa luovuttaa tupakkatuotteita tai lapsilta kiellettyä materiaalia. Taksinkuljettaja ei voi ottaa myyjän vastuuta henkilön iän tarkastamisesta. Näin ollen taksinkuljettaja ei voi ostaa tuotteita ilman, että myyjä voi varmistua asiakkaan iästä.

– Mikäli asiakas olisi esimerkiksi liikuntakyvyttömyyden vuoksi estynyt kulkemaan ajoneuvossa eikä hänellä olisi mitään muuta mahdollisuutta saada haluamaansa tuotetta, ja hänen ikänsä ja ostokelpoisuutensa olisi mahdollista varmistaa, taksinkuljettaja voisi periaatteessa kuljettaa asiakkaalle muita kuin alkoholituotteita. Iästä täytyy kuitenkin olla täysin varma, sillä alle 18-vuotiaalta kielletyn materiaalin levittäminen alaikäiselle on rikoslaissa rangaistavaksi määrätty teko, josta voi seurata jopa vankeutta.

Onko taksin suostuttava käymään kaupassa asiakkaan puolesta, jos asiakas näin haluaa?

– Taksin voi tilata käymään esimerkiksi ruokakaupassa ostamassa peruselintarvikkeita, mutta koska ostosten tekeminen ei ole taksiliikennelain mukaisesti taksin kuljettamiseen liittyvä tehtävä, taksinkuljettaja voi kieltäytyä tehtävästä.

– Ostosten tekemisestä erillisenä palveluna ja siitä suoritettavasta korvauksesta ja muista ehdoista kannattaa sopia erikseen etukäteen. Usein on helpompaa, jos asiakas sopii ostosten tekemisestä kaupan kanssa ja taksi hoitaa vain ostosten noutamisen.

Tekevätkö taksit paljon tämänkaltaisia tehtäviä?

– Erilaiset kotiinkuljetuspalvelut ovat lisääntyneet yleisesti ja taksit suorittavat näitä tehtäviä jossain määrin. Haja-asutusalueilla ja maaseudulla taksin tilaaminen tai taksinkuljettajan pyytäminen esimerkiksi kauppa-avuksi on käsitykseni mukaan yleisempää kuin kaupungeissa.

Menot