fbpx
Kanta-Häme

Voimala voisi olla Riihimäen kaupungintalo

– Kaupungintalolle haetaan uutta paikkaa, kun nykyinen kärsii kosteudesta ja sisäilmaongelmista. Ratkaisu on itsestään selvä: Voimala. Kertainvestoinnilla rakennuksesta saadaan komea ja profiilia nostava kaupungintalo sadaksi vuodeksi, sanoo arkkitehti ja rakennusinsinööri Ilari Seitsonen.

Paloheimon entinen sähkölaitos historiallisine piippuineen seisoo aseman tuntumassa nyt tyhjillään. Rakennukseen haaveiltiin teatteria, mutta hanke kaatui ennen syntymistään liian kalliina.

Peltosaari-projektia eli huonomaineisen asuinlähiön imagoa parantavan hankkeen vetäjänä jo useamman vuoden työskennellyt Ilari Seitsonen katsoo kaupunkia paitsi Peltosaaren myös ulkopuolisen näkökulmasta.

– Suurimmat esteet löytyvät yleensä korvien välistä. Riihimäellä päättäjiltä pitäisi löytyä uskallusta tehdä ratkaisuja, jotka kantavat vähintään 50 ja jopa sadan vuoden päähän. Mallia voi katsoa Hyvinkäältä, jossa uskallettiin purkaa kaupungintalo ja ottaa käyttöön teollisuusperinteitä vaalien vanha villatehdas.

Seitsonen paljastaa, ettei Voimala-kuvio suinkaan ole vieras Riihimäen päättäjille.

Massiivisen Voimalan seinien sisällä riittää tilaa koota hajalleen ripotellut kaupungin hallinnonalojen toimistot ja palvelupisteet yhteen. Rakennukseen mahtuu sen jälkeen muutakin toimintaa.

Miten Voimalan kehittäminen liittyy Peltosaareen?

Kaupungintalon tuominen asemakeskuksen yhteyteen sitoo luontevasti Peltosaaren asuinalueen kaupungin toimintoihin. Seitsonen pitää tärkeänä kunnostaa Peltosaareen johtavan asematunnelin väljäksi, valoisaksi, viihtyisäksi ja polkupyörillekin luvalliseksi reitiksi.

– Totta kai Peltosaareen pitää saada myös palveluja, mutta kaupungintalon läheisyys helpottaisi joka tapauksessa asiointia.

Peltosaareen on käynnistymässä kuuden talon ryhmä, joissa on tarjolla seniorien palveluasuntoja sekä omistus- ja asumisoikeus-asuntoja.

– Ensimmäinen uusi kortteli on päänavaus, josta rakentaminen pääsee liikkeelle. Samaan aikaan alkaa toteutua myös vuokra-asuntojen hajauttaminen muualle kaupunkiin. Riihimäen kotikulma pääsee aloittamaan kahden kerrostalon Ara-rahoitteisen vuokrakohteen Uramoon.

Vaikka asuinalueen rakentamisen alkuun lähtöä on jouduttu odottelemaan jo viitisen vuotta, Peltosaari on saatu heräämään henkiin. Asukkaat ovat saaneet oman olohuoneen entisen R-kioskin tiloihin. Yhteistyössä asukasyhdistyksen, Peltosaari-seuran, kanssa pystytään jatkuvasti järjestämään uusia tapahtumia.

– Seuraavaksi keräännytään juhannusjuhliin, kokoonnutaan kesätorille ja juhlitaan syksyn kynnyksellä venetsialaisia. Tiedossa on myös erilaisia lasten urheilukisoja. Näissä riittää myös väkeä, vakuuttaa Seitsonen.

Jatkossa olohuone kaipaa vetäjää, joka pitäisi ovet auki päivälläkin. Nyt koko Peltosaari-projekti on jäämässä vaille projektijohtajaa, kun Ilari Seitsonen siirtyy rakennuttamaan Tuusulaan saksalaisyrityksen data-keskusta. HÄSA

Menot