Kanta-Häme

Voimalla ja päälle niin, että tuntuu

Tuskin tiesi yleisö, mitä odottaa, kun ensimmäinen buhurt-joukkueottelu alkoi Hämeen linnan pohjoisella pihalla.

Kymmenen keskiaikaisin varustein ja asein varustautunutta miestä marssi pieneen puureunuksiseen kehään.

Tuomari antoi luvan, sitten alkoi runsaan minuutin kestänyt, no, mättö.

Viiden hengen joukkueet hakkasivat asein, jaloin ja paljain käsin vastustajiaan niin kauan, kunnes vastustajan jäsenet saatiin kaatumaan tai luovuttamaan.

– Mä oon ihan järkyttynyt, kuului ensimmäisten ottelujen jälkeen seuranneesta katsojasta.

Alkushokin jälkeen yleisökin heräsi taputtamaan ja kannustamaan. Vallien ympärille kokoontuneen parisataahenkisen yleisön joukosta kuului yhtä kovia ”Ei!”-huutoja kuin riemuakin.

– Veri ja hiki on tässä todellista, mutta loukkaantumisissa mennään jonnekin jääkiekon ja rugbyn välillä, varmaankin, kertoi tapahtuman järjestäjä ja tuomari Fransisco Jousi.

Keskiaikainen taistelulaji buhurt rantautui Suomeen kirjaimellisesti rytinällä, kun ensimmäinen Suomessa järjestetty kansainvälinen turnaus Vanaja Tournament järjestettiin Hämeen linnassa.

Järjestäjien puolesta turnaus meni vielä harjoittelusta. Aikataulut viivästyivät lopulta liki kahdella tunnilla, eikä aamupäivällä oltu osallistujistakaan vielä täysin selvillä. Osallistujia oli kaikkiaan ”5–8 ottelijaa 6 joukkueesta”, kertoi otteluvastaava.

– Hämeenlinnaan saapui illalla venäläisiä, ja kun he kerran tänne tulivat, emme me sulkeneet heitä pois, totesi Jousi.

Päivä alkoi linnan tykkitornin pohjalta, jossa oteltiin kaksinkamppailut. Varsiaseiden sarjassa ottelijat iskivät toisiaan minuutin mittaisissa erissä. Iskut pisteytettiin.

Kolmiottelussa kilpailijat taistelivat kolme erää, joista ensimmäinen kaksikätisellä miekalla, toinen miekalla ja pienellä kilvellä ja kolmas miekalla ja suurella kilvellä.

Iskut pisteytettiin, jälleen kerran.

– Haluan voittaa ja murskata vastustajat kirveelläni! parikymmentä vuotta lajia harrastanut venäläinen Alexey Naiderov totesi ja nauroi.

Vanaja Tournamentissa oli myös naisten sarja, tai pikemminkin ottelu. Venäläinen Tatjana Derbeneva ja tanskalainen Stine Rothe olivat ainoat naiset, jotka osallistuivat turnaukseen.

– Naisia on vielä vähän, mutta heidän määränsä kasvaa. Esimerkiksi Israelissa naiset ottelevat miesten sarjassa, Jousi selvensi.

Pietarista saapunut Derbeneva voitti Rothen kaksinkamppailussa, mutta varsinaisen ottelun jälkeen ottelijat halasivat ja naureskelivat.

– Saan hakata ihmisiä ja nauraa heidän kanssaan jälkeen päin, mikä on kivaa, vuoden verran buhurtia harrastanut Rothe hymähti.

Hämeen linna sai tapahtumapaikkana kiitosta, koska buhurtia otellaan useimmin urheiluhalleissa. Linnan puolesta tapahtumasta vastannut Jyrki Nissi uskoo, että jatkoa on luvassa.

– Yhteistyötä varmasti jatketaan. Harjoitusleirejä saatetaan pitää syksyllä, ja jos järjestäjät haluavat pysyä mukana, niin myös uusia turnauksia, Nissi kertoi.

Tuskinpa Hämeen linnan alueella on koskaan taisteltu yhtä paljon kuin nyt. Ainakin 600-päistä yleisöä kiinnosti. HÄSA

Päivän lehti

2.4.2020