fbpx
Kanta-Häme

Voisiko Hämeenlinnan kirjasto luopua sakkomaksuista? Yhdysvalloissa moni kirjasto teki niin ja yllättyi vaikutuksesta

Yhdysvalloissa maksujen poisto toi satojatuhansia asiakkaita takaisin kirjastoihin ja myöhässä olleita kirjoja palautui vyörynä.
Hämeenlinnan kirjaston 40 000 kirjastokortista noin 1400 ei toimi lainausautomaatilla myöhästymismaksuista johtuvan lainauskiellon takia. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Hämeenlinnan kirjaston 40 000 kirjastokortista noin 1400 ei toimi lainausautomaatilla myöhästymismaksuista johtuvan lainauskiellon takia. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Kirjastot ympäri maailman toimivat hyvin samalla tavalla: kirjastokortilla saat lainata kirjoja ja muita aineistoja kotiisi. Jos et palauta lainoja ajoissa, saat aluksi sakkomaksuja ja kun niitä kertyy riittävästi, joudut lainauskieltoon, kunnes sakot on maksettu.

Näin kirjat kiertävät muiden asiakkaiden käyttöön ja kaikki ovat tyytyväisiä. Vai ovatko?

Ei lainauskieltoa vaan lasku kirjasta

Yhdysvalloissa useat suuret kirjastot ovat etenkin koronapandemian aiheuttamien poikkeuskäytäntöjen jälkeen poistaneet sakkomaksut ja lainauskiellot keinovalikoimastaan. Kokemukset ovat olleet positiivisia

Sakkojen sijaan kirjasto lähettää laskun aineistosta. Maksun voi välttää palauttamalla kirjan.

Tähän malliin on siirrytty vuosina 2019-2021 CNN:n mukaan ainakin New Yorkin, San Franciscon, Chicagon, San Diegon ja Philadelphian julkisissa kirjastoissa.

Tuloksena on ollut satojen tuhansien lainauskiellossa olleiden asiakkaiden palaaminen kirjastojen käyttäjiksi etenkin kaupunkien köyhimmillä alueilla.

Asiakas ei enää palannut kirjastoon

New Yorkin kirjastojen johtaja Tony Marx kertoi lokakuun alussa CNN:lle, että kirjaston lainauskiellossa olleista 400 000 asiakkaasta yli puolet on äärimmäisen köyhiltä alueilta. Niiden asukkaille 15 dollarin sakkokatto on ollut liian suuri ja estänyt koko kirjastopalvelun käyttämisen.

Paikoin jopa joka viides kirjastokortti on ollut lainauskiellossa ja Chicagossa joka viides lainauskielto oli alle 14-vuotiaalla.

New Yorkissa kirjasto on saanut sakkomaksuja noin kolme miljoonaa dollaria vuodessa. BBC:lle Marx kuitenkin kuvaili sakotusta tehottomaksi tavaksi saada ihmisiä palauttamaan lainoja. Käytännössä maksuista ja lainauskiellosta on tullut este, jonka takia asiakas ja kirja eivät enää koskaan palaa kirjastoon.

Sakkomaksujen poiston jälkeen Chicagossa on pitkään myöhässä olleiden aineistojen palauttaminen kasvanut jopa 83 prosentilla, kirjastojen viestintäjohtaja Patrick Molloy kertoi CNN:lle.

Voisiko tämä toimia Suomessa?

Hämeenlinnan kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvasen mukaan Suomen kirjastopiireissä ei ole käyty keskustelua maksuista luopumisesta. Hän sanoo pitävänsä Yhdysvaltojen kokemuksia kiinnostavina, mutta näkee myös suuria eroja maiden välillä.

– Jossain New Yorkissa tämä köyhyysasia näyttäytyy ehkä eri tavalla kuin täällä Suomessa.

Jurvasen mukaan Hämeenlinnan kirjastojen noin 40 000 kirjastokortinhaltijasta noin 1400 on kullakin hetkellä lainauskiellossa 20 euron sakkokaton tultua vastaan. Lainauskielto koskee nimensä mukaisesti vain lainaamista ja kirjaston kaikki muut palvelut säilyvät käytössä. Lasten ja nuorten aineistoista ei peritä sakkomaksuja.

Vertailun vuoksi: lainauskieltojen Suomen ennätys saatettiin tehdä Kuopiossa vuonna 2017, kun yhdellä kertaa lainauskielto annettiin 31 000 kirjastokortille. Kielto annettiin kaikille, joilla oli sentinkään verran sakkoja maksamatta. Jurvasen mukaan tällaisista patistelukampanjoista on kuitenkin pääosin luovuttu.

“Ei taloudellista intressiä”

Normaaleina vuosina sakkomaksut tuovat Hämeenlinnan kirjastolle noin 50 000 euroa. Korona-aikana ja kirjaston remontin takia maksuja on viime vuosina määrätty tavanomaista vähemmän.

– Meillä ei ole tässä mitään ansaintalogiikkaa tai taloudellista intressiä, vaan taustalla on ajatus kuntalaisten yhteisen omaisuuden valvomisesta.

Jurvasen mukaan tärkeintä on varmistaa aineistojen palautuminen muiden käyttöön.

Perintä voi moninkertaistaa sakkomaksut

Myöhästymismaksut voivat nousta huomattavankin suuriksi, jos ne menevät perintään asti. Kirjaston maksut on vuodesta 2017 lähtien voitu periä suoraan ilman tuomioistuimen päätöstä.

– Silloin me emme voi enää puuttua asiaan tai perintätoimiston maksuihin, jotka voivat olla valtavia, Jurvanen myöntää.

Hänen mukaansa kirjasto yrittää kuitenkin tulla vastaan jo ennen ensimmäisiä myöhästymismaksuja. Lainan saa uusittua jopa kahdeksan kertaa ja se onnistuu ilman lisäkustannuksia myös puhelimitse tai verkossa. HäSa

Menot