Kanta-Häme

Voisiko sukupuolen vahvistaa helpommin? – Työryhmä esittää selvitystä

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä aikoo ehdottaa selvitettäväksi, voisiko sukupuolen vahvistamisen tehdä nykyistä helpommin. Työryhmä on luovuttamassa loppuraporttinsa parin viikon sisällä.

– Lähtökohtana olisi selvittää mallia, jossa sukupuolen vahvistaminen olisi lähinnä hallinnollinen menettely. Työryhmä ei siis ehdota sitä suoraan, mutta ehdottaa sitä selvitettäväksi, kertoo työryhmän sihteeri Merituuli Mähkä.

Sukupuolen vahvistaminen tarkoittaa sukupuolen juridista korjaamista eli sitä, miten henkilö saa merkittyä väestökirjanpitoon oikeaksi kokemansa sukupuolen ja saa sitä vastaavan henkilöllisyystodistuksen.

Nykyisen lainsäädännön takia sukupuolen vahvistaminen on raskas prosessi, joka rikkoo ihmisoikeuksia. Erityisen kritisoitu on vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä. Mikäli transsukupuolinen henkilö sattuu olemaan lisäksi avioliitossa, on liitto muutettava rekisteröidyksi parisuhteeksi.

Nämä ihmisoikeusongelmat aiottiin ratkaista translain uudistuksella, joka kuitenkin kaatui hallituksessa kristillisdemokraattien vastustukseen.

Uudistuksen jälkeenkin sukupuolen vahvistaminen olisi edellyttänyt pitkää lääketieteellistä prosessia. Sekin olisi rikkonut perusoikeuksia, sillä ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sukupuolen vahvistamisen on perustuttava itsemääräämisoikeuteen.

Itsemääräämisoikeus toteutuisi, jos sukupuolen voisi vahvistaa pelkällä hallinnollisella menettelyllä. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että transsukupuolinen henkilö muuttaisi syntymänsä jälkeen väestörekisteriin merkityn sukupuolensa oikeaksi kokemaansa pelkällä omalla ilmoituksella.

Norjassa hallituksen asettama työryhmä ilmoitti perjantaina suosittelevansa maahan tällaista mallia.

Sukupuolen vahvistaminen vaatii Norjassa tällä hetkellä samankaltaista menettelyä kuin Suomessakin, eli lääketieteellistä hoitoa, johon sisältyy hormonaalinen tai kirurginen kastraatio. Asiantuntijaryhmä katsoi, että se rikkoo ihmisoikeuksia. Monet kansainväliset ihmisoikeuselimet ja -järjestöt ovat jo pitkään olleet tätä mieltä.

Tanskassa sukupuolen juridiseen korjaamiseen riittää oma ilmoitus, mutta viranomaiset vaativat muutokselle puolen vuoden harkinta-ajan. Myös Ruotsissa itsemääräämisoikeuden lisäämistä ollaan harkitsemassa aiempien lakimuutosten jatkoksi.

Islannin tuoreessa translaissa sukupuoltaan korjaavalta edellytetään 1,5 vuoden tutkimusprosessia, mutta ei lisääntymiskyvyttömyyttä, kuten Norjassa ja Suomessa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vaalikyselyssä keskusta, SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP kannattivat Suomen translain muuttamista niin, että se kunnioittaisi transihmisten itsemääräämisoikeutta ja ihmisoikeuksia. Kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit olivat muutosta vastaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän ehdottaman selvityksen toteuttaminen jää seuraavan hallituksen vastuulle ja riippuu siten vaalien jälkeisestä hallituspohjasta.

Päivän lehti

9.4.2020