fbpx
Kanta-Häme

Voittajien Etelärantaan nousisi konserttitalo

Ulkoilupaikkoja, koirapuisto, Suomen suurin minigolfrata, uimarannan kohentamista, linja-autoaseman tilalle urheiluhalli tai skeittipuisto, viihdekeskus, nuotiopaikkoja…

Kaikkea tätä ja paljon muuta sisältyi Lyseon yläkoulun oppilaiden Etelärannan suunnittelukilpailun satoon. Idea oppilastyökilpailusta heitettiin Hämeenlinnan kouluille viime syksynä, mutta vain lyseolaiset tarttuivat haasteeseen.

Kilpailutyöt ovat nähtävillä Palvelupiste Kastellissa toukokuun loppuun saakka. Parhaat työt palkittiin keskiviikkona. Ensimmäinen sija jaettiin, ja sen lisäksi yksi työ sai kunniamaininnan.

Voittajiksi selvisivät nimimerkit “Heremannit” ja “Nappulat”. Heremannien takaa löytyvät 9B-luokan oppilaat Aina Aropaltio, Tiina Uusitalo, Marika Jussila ja Iina Salmi.

Hämeenlinnan Eteläranta Oy:n toimitusjohtaja Leena Kähkönen ja hallituksen jäsen Katriina Laaksonen kehuvat työtä asemakaavaselostuksen tarkasta kuvauksesta ja analyysistä nykytilasta uuteen Etelärantaan. Palkitsemisperusteissa kehutaan alueen monipuolista käyttöä ja paikoitusratkaisuja.

Tyttöjen ehdotus sisältää muun muassa konserttitalon, joka olisi Hämeenlinnan maamerkkirakennus. Erityismaininnan ansaitsi ranta-alueiden hyvä suunnittelu. Esimerkiksi Paasikiventien linjausta on muutettu ja saatu näin rantaan lisää tilaa asumiselle.

– Tällainen suunnittelu on kivaa verrattuna normaaliin koulutyöhön. On mukavaa tehdä ryhmätyötä ja vaikuttaa oman kotikaupungin muutokseen, tytöt tuumivat.

Omien ehdotusten toteutumisesta Etelärannan lopullisessa muotoutumisessa Heremanneilla on realistinen näkemys.

– Jotain mietteitä sieltä voisi tulla mukaan, mutta budjetti- ja muista syistä suunnitelmat yleensä muuttuvat. Olisihan se kivaa, jos ehdotuksesta jotain säilyisi.

Kuinka voittajat ovat ajatelleet voittoaan juhlia?

– Menemällä terkantunnille.

Ammattimaisella otteella

Nappulat-nimimerkin suojissa kilpailivat 9C:n oppilaat Jyri Oinonen, Juuso Alakoski, Vili Selenius ja Petteri Virta. Heidän suunnittelunsa kohdistui pelkästään nykyisen Hämeensaaren alueelle, mutta palkintoperustelujen mukaan aluetta on käsitelty “lähes ammattimaisin ottein”.

– Kerrostalojen korkeudet kasvavat etelästä pohjoiseen ja kantakaupunkiin mentäessä mahdollistaen loistavat näkymät asunnoista, perusteluissa kehutaan.

Suunnitelmaa kiitetään myös virkistysalueista suihkulähteineen, verryttelylaitteineen ja lentopallokenttineen.

Nimimerkki “Kanelit” sai kunniamaininnan asuntosuunnittelusta. Kanelit suunnittelivat pariskunnalle suunnatun tilavan kaksion kerrostalon toiseen kerrokseen.

Väljyyden lisäksi suunnittelussa arvostettiin erinomaisia säilytysratkaisuja ja toimivia aputiloja.

– Tässä on asunto, jonka voisi laittaa sellaisenaan tuotantoon, perusteluissa kiitellään. (HäSa)

Menot