Kanta-Häme

Voitto kotiin ilman palkintoa

Forssan museo ei hävinnyt huonolle kilpakumppanille Vuoden eurooppalainen museo -kilpailussa (EMYA) Skotlannin Glasgow’ssa. Voiton vei Alankomaiden Rijksmuseum eli Kansallismuseo Amsterdamissa.

– Kilpailun taso oli kova, sillä laskeskelin, että 10 vuoden ajan uudistetun Rijksmuseumin budjetti oli tuhat kertaa meidän uudistusbudjettimme. Saimme kiitosta esityksestämme ja pienen kaupungin sitoutuneisuudesta, museon yhteisöllisestä tyylistä sekä tekstiiliperintöaiheesta, museonjohtaja Kati Kivimäki toteaa.

Kisassa jaettiin myös muita tunnustuspalkintoja, mutta niitäkään ei herunut.

– Pettymys jäi kuitenkin aika pieneksi. Taso oli kova ja 33 museota 42:sta jäi ilman tunnustusta. Vertailu kuitenkin osoitti sen, että museomme on erittäin hyvin ajassa mukana resurssiensa mukaan. Suunnan muutoksen tarvetta ei ole.

Palaute ja museoammattilaisten kommentit suomalaisen pikkukaupungin pienestä museosta olivat pelkästään positiivisia.

– Jos tässä kisassa olisi ollut yleisön suosikki -palkinto, sen olisimme voittaneet, sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan puheenjohtaja Raine Immonen huomauttaa.

Erityisesti museoväkeä kiinnosti Forssan paneutuminen tekstiiliperintöön ja kierrätykseen.

– Ne ovat Euroopalle yhteisiä, kiinnostavia ja ajankohtaisia teemoja, Kivimäki lisää.

Forssan museon menestyksen pr-arvoa ei voi oikein rahassa mitata. Kaupunginjohtaja Sami Sulkko sanoo, että suomalainen palkinto ja eurooppalainen ehdokkuus ovat osoituksia vahvasta osaamisesta ja ammattimaisuudesta.

– Tämä kaikki on Forssan seudulle suuri lisäarvo ja nostaa lisäksi paikallisidentiteettiämme. Tämä tunnettuisuus pitää nyt osata hyödyntää entistäkin paremmin, Sulkko pohdiskelee.

Museon osallistuminen EMYA-kisaan on voitto ilman palkintoa. Sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen toteaa, että tässä tilanteessa voittajia ovat forssalaiset itse.

– Etenkin forssalaiset lapset ja nuoret, jotka voivat tutustua Forssan ja tekstiilin tarinaan omassa museossa. He voivat olla ylpeitä juuristaan, ja sillä on suuri merkitys tässä ajassa.

Pynnöstä huimaa se, kuinka nopeasti museo on kehittynyt. Vuoden 2010 alussa Forssan museo, Tekstiilimuseo Tyyki ja Ronttismäen tehtaalaismuseo siirtyivät Forssan kaupungin ylläpidettäväksi. Sitä ennen työtä teki Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys.

– Museon kunnallistamisesta on todella vähän aikaa, ja silloin keskusteltiin onko museo kaupungille vain kuluerä.

Pari viime vuotta ovat olleet museossa hurjia. Takana on kiivas perusnäyttelyn uudistustyö ja museon päivittäminen nykyaikaan sekä yhteisölliseksi osaksi Forssaa.

Viimekeväinen valinta Vuoden museoksi Suomessa toi paljon huomiota, ja kierrokset vaan kasvoivat, kun tieto EMYA-ehdokkuudesta tuli.

– Aikamoista hullunmyllyä tämä on ollut, ja luvassa on myös todella vilkas kesä. Ryhmiä on tulossa alkukesästä todella paljon. Olen ollut museossa mukana parisenkymmentä vuotta, ja tuleva kesä on varmasti vilkkain, kertoo museoamanuenssi Asta Louhelo.

Alkukesän museo on tellinkien ympäröimä, sillä vanha katto korjataan. Sen jälkeen museorakennus on kunnossa. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic