Kanta-Häme

Vojakkala herättelee kyliä varautumiseen

– Mitä teet, jos ihminen makaa maassa tajuttomana? Uskallatko pysähtyä auttamaan? Tai tiedätkö, miten toimia väkivaltaisesti käyttäytyvän kanssa? Entä oletko koskaan kokeillut, miten jauhesammutin tai sammutuspeite toimii?

Turvallisuuskouluttaja ja paloesimies Juha Höök valmensi viikonloppuna Lopella Vojakkalan kylällä tapahtumissa työskenteleviä vapaaehtoisia ja asukkaita hiomaan varautumistaitojaan.

– Lopella on runsaasti muitakin kesätapahtumia, joissa jokaisen pitäisi osata toimia yllättävissä tilanteissa. Ambulanssin, paloauton ja poliisin saapuminen vievät aikaa. Siksi koulutukseen houkuteltiin kaikkia kuntalaisia, kertoo idean äiti ja vapaaehtoisena järjestyksenvalvojana työskentelevä Anne Lukana.

Taidot ovat varsinkin syrjäseudulla myös arkielämässä niin tärkeitä, että Vojakkalan Valpas ja kyläyhdistys Vojakkalalaiset tarjosivat koulutuspäivän kaikille kuntalaisille ilmaiseksi. Yhdistykset hankkivat myös kansalaiskäyttöön sopivan defibrillaattorin Vojakkalan kylätuvalle.

– Tämä defibrillaattori saattaa olla koko kunnassa ensimmäinen vapaaehtoisten käyttöön hankittu. Niitä on kyllä julkisissa laitoksissa ja jopa kaupoissa, muttei yhdistyksillä tai kylillä. Ne eivät ole turhia, sillä sydänpysäys on vakava paikka. Siihen pitää pystyä reagoimaan välittömästi varsinkin, kun apu on kaukana Riihimäellä tai Hämeenlinnassa, Anne Lukana sanoo.

Juha Höökin mukaan haja-asutusalueella yliarvioidaan helposti avun saamista.

– Ei osata arvioida sitä aikaa, mikä kuluu ennen kuin poliisi, ensihoito tai pelastuslaitos saapuu paikalle. Kaikki eivät edes ole tarkistaneet syrjäisen mökin tai asunnon osoitetietoja tai koordinaatteja saati ladanneet puhelimeen 112-sovellusta.

– Syrjäisellä mökillä palonalun sammuttamisen voi ratkaista, että etukäteen on mietitty mistä saa nopeasti ämpärin ja vettä. Ennakointi on turvallisuutta! Höök korostaa.

Ensiapu- tai alkusammutusvälineistä ei ole hyötyä, jollei niitä uskalla käyttää. Nopea turvallisuuskoulutuspäivä ei Höökin mukaan riitä antamaan kattavia taitoja, mutta antaa rohkeutta tarttua tilanteeseen. Jos omia taitoja haluaa lisätä, voi hakeutua kursseille, joita on runsaasti tarjolla.

Asukkaiden ja vapaaehtoisten turvallisuuskoulutusta ei ainakaan Kanta-Hämeessä ole järjestetty muissa kunnissa tai kylillä. Palopäällikkö Mika Kivipato Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta tietää, että yritysten ja isojen asunto-osakeyhtiöiden turvallisuusvastaavia kyllä koulutetaan, muttei juurikaan tavallisia asukkaita.

– Nostan hattua Vojakkalan kylälle, joka on lähtenyt herättelemään muitakin varautumiseen, Kivipato toteaa.

Kivipato kertoo, että pelastuslaitos valmentaa säännöllisesti esikoululaisia ja koululaisia. Aikuisväestöä opastetaan lähinnä messuilla ja kiertämällä pyynnöstä koulutuspäivillä. HÄSA