Kanta-Häme

VOP jättää Verkatehtaan tänä vuonna

Koulutuskuntayhtymä Tavastian ylläpitämä Vanajaveden Opisto (VOP) muuttaa pois Verkatehtaalta.

Syynä ovat muun muassa valtionosuusleikkaukset. Tänä vuonna vapaan sivistystyön määrärahat vähenivät 8,5 miljoonaa euroa.

Leikkausten takia opiston opetusmäärä vähenee 2000 tunnilla tänä vuonna.

– Jos emme muuttaisi ja hakisi synergiaetuja tilojen käytössä, joutuisimme leikkaamaan opetustamme vieläkin enemmän, Vanajaveden Opiston rehtori Outi Itäluoma kertoo.

Vielä on epäselvää, laukaiseeko muutto takaisinperintäpommin, koska Verkatehtaan tilojen käyttötarkoitus muuttuu. Vuonna 2007 opistolle suunnatun C-osan remonttiin myönnettiin EU-tukea.

– Koulutuskuntayhtymälle saattaa tulla satojen tuhansien takaisinperintä, koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen toteaa.

VOPin käyttöön suunnattujen Verkatehtaan tilojen korjausinvestoinnin arvo oli 714 500 euroa vuonna 2007. Tukiaikaa on vielä 10 vuotta jäljellä.

– Asia on vireillä, mutta kesken. Valtionapuviranomaisen kantaa odotetaan vielä, kaupungin liiketoimintajohtaja Kari Suokas sanoo.

Suokas arvioi, että aluehallintoviraston päätös saadaan ennen kesää.

Vuoden 2018 alusta lähtien kansalaisopiston päämaja löytyy Myllymäestä Ammattiopisto Tavastian sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutuksen entisistä tiloista osoitteessa Jaakonkatu 28.

Tilaa siinä on noin 2 000 neliömetriä, kun Verkatehtaalla käytössä on noin 1 300 neliömetriä.

– Muutto on kaavailtu vuodenvaihteeseen 2017–2018, Itäluoma sanoo.

Jaakonkadun kiinteistön 1990-luvulla valmistuneeseen osaan muuttavat VOPin toimisto sekä päivä- ja iltakurssit. Siellä on jo käynnistynyt kansalaisopiston tanssiopetus.

– Kiinteistön 1970-luvulla valmistunut osa puretaan parin vuoden sisällä, Haajanen arvioi.

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovat Jaakonkadulta väistössä Hattelmalan kampusalueella, jonne valmistuu joulukuussa sote-alan uudisrakennus.

VOPin käsityöopetus siirtyy jo kesän jälkeen Ammattiopisto Tavastian käsi- ja taideteollisuuden opetuksen tiloihin (B-rakennus) osoitteeseen Hattelmalantie 8.

Myös kielten iltakurssit muuttavat syksyllä Lyseon lukion tiloihin. Kieltenopetuksen päiväkurssit jatkavat Verkatehtaalla vuoden 2017 loppuun.

– Pyrimme järjestämään opetuksen niin, että muutto ei vaikuttaisi opetukseen. Tiedotamme asiasta hyvissä ajoin, Itäluoma huomauttaa.

Turengin toimipiste puolestaan on kaavailtu muutettavan Tavastian Koljalantien tiloihin syksympänä.

– Suunnittelu on käynnissä. Taimistotien opistotalo menee käsittääkseni remonttiin jollakin aikavälillä. Olemme yrittäneet ennakoida toimintaympäristön muutoksia, Itäluoma sanoo. HäSa

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic