Kanta-Häme

VOP:illa ja Tavastialla tulevaisuudessa yhteisiä tiloja ja kursseja

Vanajaveden opiston (VOP) yhdistyminen osaksi koulutuskuntayhtymä Tavastiaa ei vaikuta vielä alkavan lukuvuoden kursseihin.

Vanajaveden opisto siirtyy Tavastiaan ensi vuoden alussa. Päätös on nyt hyväksytty kaikissa kuntayhtymän kunnissa, eli Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa.

Alkavalla lukukaudella näkyvin muutos on se, että Kaurialan koulussa ei enää pidetä VOP:in kursseja, vaan ne on siirretty Hattelmalantielle ammattiopisto Tavastian G-rakennukseen.

Yhteistä opetusta

Lukuvuoden 2015–2016 kurssiohjelmassa yhdistyminen näkyy nykyistä selkeämmin, mutta tarkkoja suunnitelmia sen suhteen ei vielä ole.

Yhdistymisellä on tarkoitus turvata opiston toiminta myös tulevaisuudessa. Synergiaetuja haetaan käyttämällä muun muassa samoja tiloja. Selvityksissä on huomattu, että ammattiopisto Tavastian tilat ovat iltaisin paljon tyhjillään.

Yhteistyötä tiivistetään myös opetuksessa.

– Opetettavat aineet eivät meillä täysin poikkea toisistaan. Sekä Tavastialla että VOP:illa on kokemusta maahanmuuttajien koulutuksesta. Siinä voisimme tehdä tulevaisuudessa yhteistyötä. Jos muutosta ei tulevaisuudessa huomaa, niin se olisi mahdollisuuksien käyttämättä jättämistä, sanoo rehtori Outi Itäluoma Vanajaveden opistosta.

Alustavissa suunnitelmissa myös vieraita kieliä opetettaisiin Tavastian oppilaitosten ja Vanajaveden opiston kanssa yhteisesti.

– Kouluissa on vähennetty vieraita kieliä, joten tulevaisuudessa sitä voisi paikata meidän kautta, vararehtori Kari Koski Vanajaveden opistosta sanoo.

Iso laiva ei helposti heilu

Yhdistymiselle ei ole asetettu tarkkaa säästötavoitetta, mutta pitkällä aikavälillä niitä kuitenkin tulee.

– Tilat nielevät VOP:in budjetista tällä hetkellä ison osan. Tilat eivät koskaan ole ilmaisia, mutta saamme näillä synergiaeduilla merkittävää tehokkuutta, Itäluoma kertoo.

Yksi syy yhdistymiselle on myös se, että valtionavustuksia leikataan koko ajan. Pienemmälle yksikölle se tuo taloudellista epävarmuutta.

– Isoa laivaa ei niin vain heilautella, Koski sanoo.

Lopulliset hyödyt selviävät myöhemmin

Syksyn aikana on tarkoitus toimeenpanna hallinnolliset ja juridiset muutokset, esimerkiksi VOP:in henkilökunnan siirtäminen virallisesti Tavastian työntekijöiksi.

Irtisanomisia ei ole kuitenkaan luvassa.

Muutokset tulevat virallisesti voimaan alkuvuodesta, mutta yhtymähallituksen puheenjohtaja Ari Pakarinen Hämeenlinnan seudun kansalaisopiston kuntayhtymästä muistuttaa, että lopulliset hyödyt näkee vasta muutaman vuoden kuluttua. Ensimmäinen vuosi on hänen mukaansa vasta harjoittelua.

– Henkilökohtainen viestini on se, että henkilökunnan on vain rohkeasti lähdettävä mukaan ja annettava parannusehdotuksia. Lopulliset hyödyt muutoksesta näkee vasta muutaman vuoden kuluttua, Pakarinen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic