Kanta-Häme

Vormisto hioo Hämeenmaata

– Nyt on enemmän aikaa hioa tekemistä, Osuuskauppa Hämeenmaan uusi toimitusjohtaja Olli Vormisto, 47, sanoo.

Vormisto otti johdon alueosuuskaupassa, joka on 20 vuodessa kahden hänen edeltäjänsä aikana aikana kasvanut huikeasti. Hämeenmaa on nyt HOK-Elannon jälkeen suurin S-ryhmän osuuskauppa. Hämeenmaan markkinaosuus esimerkiksi alueensa päivittäiskaupasta on yli 50 prosenttia.

– Osuutemme päivittäistavarakaupasta ei enää voi kohota tuntuvasti. Sen sijaan monilla muilla toimialoillamme monet yritykset ovat meitä edellä markkinaosuudessa.

Hämeenmaa on rynnistänyt jättimäisillä investoinneilla. Parhaimmillaan rakennettiin uusi Prisma lähes joka vuosi. Vormisto kertoo, että Hämeenmaan vuotuiset investoinnit laskevat 70 miljoonan tasosta 30-40 miljoonaan euroon.

– Investoinnit ovat edelleen hyvällä tasolla. Tekemistä riittää, mutta toiminnan on oltava hallittua.

Taantuma vaikuttaa myös Hämeenmaan myyntiin ja toiminnan suuntaamiseen.

– Talous on koko ajan tapetilla eri tavalla kuin ennen. Keskitymme myös palvelun parantamiseen entistä enemmän.

Vormisto muistuttaa, miten paljon Hämeenmaa investoi pelkästään Hämeenlinnan kantakaupungin alueelle tänä vuonna. Muutoksia tehdään tai kokonaan uutena avataan kymmenkunta myyntipistettä.

Kauppakeskus Goodmanissa avataan useita Hämeenmaan myymälöitä. Niistä yksi on Marks & Spencerin tavaratalo, jossa Hämeenmaa on franchising-kauppias.

– Marks & Spencerin tavaratalo aivan uusi avauksemme.

Nurkat tuttuja…vanhalle myyjälle

Olli Vormisto tietää tarkalleen, millaiseen yritykseen ja tehtävään hänet valittiin. ”Nurkat ovat tulleet tutuksi”. Hän oli Hämeenmaan palveluksessa toistakymmentä vuotta eri tehtävissä, viimeksi market- ja rautakaupan toimialajohtajana. S-ryhmässä hän on tehnyt töitä kaikkiaan noin 25 vuotta.

– Alun perin tulin töihin S-ryhmään varmaan sattumalta. Työuran aikana olen saanut uusia tehtäviä, eikä ole ollut tarvetta vaihtaa ryhmää.

Lietolaisen nuoren työura alkoi Wiklundin tavaratalon myyjänä. Olli Vormisto teki myyjän töitä koko kauppakorkeakoulussa opiskelun ajan. Turusta nuori kauppatieteiden maisteri vietiin SOK:n töihin ja S-ryhmän koulutukseen. Hämeenmaan talousjohtajaksi Lahteen hänet valittiin vuonna 2001.

Edeltäjä nousi…pääjohtajaksi

Kaksi vuotta sitten Vormisto siirtyi Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtajaksi. Hämeenmaan toimitusjohtajan paikka avautui, kun Taavi Heikkilä valittiin SOK:n pääjohtajaksi. Innostaako edeltäjän esimerkki, että tehtävästä noustaan koko ryhmän johtoon?

– En ole miettinyt asiaa. Se ei ole ajankohtainen, Vormisto nauraa kysymykselle.

Vormisto vakuuttaa, ettei hänellä ollut tietoa muutoksista, kun hän siirtyi Etelä-Karjalaan.

– Minulla kävi hyvä tuuri. Perhe ei ehtinyt vielä muuttamaan Lappeenrantaan.

S-ryhmää pidetään usein suurena ja kankena ryhmänä johtaa. Olli Vormisto hymyilee vanhalle sanonnalle ”Olo on kuin osuuskaupan hoitajalla”.

– S-ryhmä ei ole tuntunut raskassoutuiselta. Se on aika ketterä, jopa ketterämpi kuin pörssiyritykset. Johtosuhteet ovat selkeät.

Vormisto epäilee, että vanha sanonta on peräisin maaseudulta 1970-80 -luvuilta, jolloin ihmiset muuttivat kaupunkeihin. Maaseudun osuuskaupoissa muutos oli vaikea.

– Nyt alueosuuskaupoissa monistetaan hyvin nopeasti toisten hyvät käytännöt. (HäSa)

Menot