Kanta-Häme

Vouti on nykyään myös kauppamies

Kanta-Hämeen ulosottoviraston johtava kihlakunnanvouti Raimo Mantere on erittäin tyytyväinen ulosottolain kokonaisuudistuksen tuloksiin. Lakia on uudistettu monessa vaiheessa 2000-luvun aikana.

– Etenkin ulosmitatun omaisuuden myyntiä tehostaneet muutokset vuoden 2007 alusta ovat olleet kaikkien osapuolien kannalta erittäin hyviä. Nykyään ulosottomiehellä on valittavissa muitakin myyntitapoja kuin pakkohuutokaupat, ja perintätuotoissa on tehty uusia ennätyksiä vuosi vuodelta, Mantere kiittää.

Viime vuoden tilastot eivät ole vielä valmistuneet, mutta esimerkiksi Kanta-Hämeen ulosottoviraston tulosohjauksessa asetettu 29 miljoonan euron tuottotavoite on ylittymässä komeasti.

– Säädösten muuttumisen ansiosta voudin on myös nykyään helpompi saada tietoa velallisen varallisuudesta, mikä osaltaan helpottaa ulosottomiesten työtä.

Mantere muistuttaa, että samaan aikaan velallisenkin suoja on tehostunut.

– Esimerkiksi tuloetuuksien ulosmittaamiseen on tullut vapaakuukausia ja muita huojennuksia. Nykyisin erilaiset velkajärjestelyt lisäävät joustavuutta, Mantere sanoo.

Jobbari tippui kyydistä

Avainasia on ollut turhan byrokratian vähentäminen ja modernien menetelmien käyttöönotto. Raimo Mantereen mukaan pääasiallisin myyntikanava on jo nettihuutokaupat.

– Ennen esimerkiksi kiinteistöt oli pakko myydä paikan päällä, minne ostajan piti raahautua rahatukko taskussa. Kuuluisa esimerkki on Irwinin talon huutokauppa, kun mies itse istui katolla huutelemassa ostajaehdokkaille, johtava kihlakunnanvouti muistuttaa.

– Nykyään ei tarvitse järjestää istuntoja, mikä säästää aikaa ja rahaa. Nettihuutokauppa on käytännöllinen ja helppo menettely, johon voi osallistua vaikka ulkomailta ja erilaiset maksujärjestelyt ovat mahdollisia.

Parhaiten nettihuutokaupalla myytäväksi sopii Mantereen mukaan kiinteistöjen lisäksi autot, irtain omaisuus ja eläimet.

– Ajoneuvojen myynnissä nettihuutokauppa on tiputtanut helppoa tiliä hakevat autojobbarit kokonaan pois verrattuna vanhaan salihuutokauppaan. Nettihuutokauppa tuottaa selvästi paremman ja oikeudenmukaisemman tuloksen.

– Hyviä kohteita meillä Kanta-Hämeessä ovat olleet myös kesämökit, pienet kaupunkiasunnot ja metsämaa, joista kaikista on saatu usein selvästi välittäjien arvioita korkeammat myyntihinnat, Mantere paljastaa.

Kannustava palkkaus

Ulosmitattu omaisuus voidaan myydä julkisen huutokaupan lisäksi vapaalla myynnillä, mikä edellyttää pääsääntöisesti velallisen, velkojien ja muiden oikeudenhaltijoiden kuulemista.

– Periaate on, että pyritään mahdollisimman hyvään tulokseen. Eri keinot, kuten tarjouspyynnöt ja ulkopuolisten myyjien käyttö antavat pelivaraa valikoida paras myyntikanava, Mantere kiteyttää.

Ulosottomiehiä myös kannustetaan hyviin tuloksiin.

– Palkanlisät perustuvat osaltaan siihen, miten paljon on saanut perittyä. Tulospalkkiot eivät kuitenkaan ole ratkaisevan isoja.

Byrokratian karsiminen on kuitenkin selvästi muuttanut ulosottomiesten työnkuvaa.

– Kaupallisesta taustakoulutuksesta ei ole ainakaan haittaa, Mantere toteaa.

Pikavipeistä valistusta

Uutta roolia ulosottovirasto hakee myös kuluvana vuonna.

– Joulukuussa käydyissä tulossopimusneuvotteluissa valtion kanssa linjattiin, että ulosottoviranomaisten toimenkuvaan kuuluu myös valistustyö nuorison parissa, Mantere kertoo.

Käytännön toteutuksesta ei ole vielä sovittu.

– Lähiaikoina otamme yhteyttä kuntien opetustoimeen. Uskoisin, että alamme tehdä kouluvierailuita, joissa nuorille kerrotaan, kuinka meidän asiakkaaksemme ei päädytä, vouti hymyilee.

Esimerkiksi pikavipit ja oman rahan käyttö yleensäkin ovat Mantereen mukaan akuutteja teemoja nykypäivän yhteiskunnassa.

– Joskus aiemmin sosiaaliviranomaiset ovat antaneet varusmiehille vastaavan tyyppistä tietoa ja valistusta. Kyllä sekin minun mielestäni hyödyllistä oli, Mantere päättää. (HäSa)

Mainos