Kanta-Häme

Voutilakeskuksen muutos huolettaa omaisia

Voutilakeskuksen laitoshoiva muutetaan tehostetuksi palveluasumiseksi suunniteltua aiemmin. Ikäihmisten palveluiden tilaajajohtaja Leena Harjula kertoo, että aikataulua aiotaan aikaistaa syyskuun alkuun. Alun perin muutos piti toteuttaa lokakuussa.

Voutilakeskuksen asukkaiden omaiset odottavat muutosta huolestuneina. Esimerkiksi kolme kuukautta sitten Voutilakeskukseen muuttaneen Timo Eerolan vaimo Oona Eskola ja poika Sami Eerola pelkäävät kulutason räjähtämistä.

– Nyt maksupakettiin kuuluu kaikki, mutta jatkossa kaikesta maksetaan erikseen. Jos vessassa käynnitkin aletaan laskuttaa, kulut riistäytyvät käsistä, Eskola sanoo.

Eerola pelkää, että vanhusten eriarvoistuminen kasvaa.

– Vähävaraiset saavat tukea ja varakkaiden ei tarvitse huolehtia. Siihen väliin jää keskiluokka, jota kuritetaan elämän loppupäässä. Ei se voi mennä niin, että vain kovalla rahalla saa tyydyttävää hoitoa.

Eerola on erityisen huolissaan siitä, miten asukkaan hoiva ja turva voidaan taata muutoksen jälkeen.

– Voutilakeskus on paras paikka, jossa isäni on ollut. Pelottaa, että sekin muuttuu samankaltaiseksi kuin yksityisellä puolella. Meillä on ääripääkokemuksia ostopalvelupaikoista, esimerkiksi onnettomuuksia ja laiminlyöntejä.

Leena Harjula vakuuttaa, että Voutilakeskus pysyy myös tehostetuksi palveluasumiseksi muuttuessaan kaupungin toimintana ainakin toistaiseksi. Myös Ikäihmisten lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki (kok.) lupaa, että maksuperusteiden muuttuminen on ainoa konkreettinen muutos Voutilakeskuksessa.

– Useimpien maksut nousevat, mutta osan eivät. Tehostetussa palveluasumisessa maksut riippuvat varallisuudesta ja tuloista.

Harjulan mukaan maksujen nousua on vielä vaikea arvioida, koska maksurakenne eroaa niin paljon laitoshoivasta.

Muutoksen aikaistuminen johtuu osin siitä, että Rengon Raitaharjun vanhainkotitoimintaa ei voitukaan korvata suunnitellusti tehostetulla palveluasumisella, kertoo Kaija-Leena Savijoki.

Koska Raitaharjun muutosta ei voitukaan toteuttaa, tälle vuodelle kaavaillut 160 000 euron säästöt jäivät saamatta.

– Kaupunginvaltuusto linjasi, että Rengossa pitää olla tehostetun palveluasumisen paikkoja, mutta ikäihmisten lautakunnalle ei annettu lisää määrärahaa. Meidän oli siis pakko aikaistaa Voutilakeskuksen muutosta, Savijoki sanoo.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2017 budjettiin kirjauksen siitä, että Voutilakeskuksen laitoshoiva muutetaan tehostetuksi palveluasumiseksi. Tämä tarkoittaa vuodessa noin 710 000 euron säästöjä.

Ikäihmisten lautakunta tekee päätöksen Voutilakeskuksen muutoksen tarkasta aikataulusta kokouksessaan 25. päivä tammikuuta

Voutilakeskuksen muutoksen taustalla on Kaija-Leena Savijoen mukaan myös valtakunnallinen hoitosuositus. Sen mukaan laitoshoitoa tarjotaan vain poikkeustapauksessa, jos sille on lääketieteelliset perusteet.

– Meillä Hämeenlinnassa on ollut enemmän laitospaikkoja, kuin valtakunnalliset suositukset edellyttävät. Voutilakeskus on ensimmäinen kerta, kun vanhainkoti muutetaan suoraan tehostetuksi palveluasumiseksi.

Savijoen mukaan ihmisiä ei lähdetä siirtämään. Poikkeuksena ovat ne, jotka tarvitsevat laitoshoivaa välttämättä lääkärintodistuksen perusteella.

Leena Harjula kuitenkin muistuttaa, että lähtökohta on se, että kaikissa yksiköissä asiakkaita hoidetaan loppuun saakka.

– Siirtoja ei tehdä siksi, että hoito olisi jotenkin raskaampaa. Muutoksessa kaikille Voutilakeskuksen asukkaille pyritään takamaan oma huone, josta tehdään vuokrasopimus. Laitoshoidossa asiakkaita voidaan siirtää, mutta palveluasumisessa ei, Harjula sanoo.

Voutilakeskuksen omaiset on kutsuttu 18. tammikuuta tiedotustilaisuuteen, joka on kuitenkin Oona Eskolan mielestä liian myöhään ja liian vähän.

– Tarvitsemme ajantasaista tietoa. Mieheni tai muut asukkaat eivät voi itse pitää puoliaan. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic