Kanta-Häme

Vox Silentiille kirkko on kolmas laulaja

Keskiaikaisia lauluja esittävän Vox Silentii -yhtyeen toinen laulaja, Hilkka-Liisa Vuori, iloitsee siitä, että yhtye konsertoi torstaina Hattulan Pyhän Ristin kirkossa.

Hilkka-Liisa Vuori ja Johanna Korhonen esittävät kirkossa keskiajalta peräisin olevia pyhimysnaisten ylistykseksi tehtyjä lauluja, ja Pyhän Ristin kirkon seinämaalauksissa on kuvattuna myös monia naisia.

– Kirkon seinämaalaukset tarjoavat visuaalisen aikamatkan, ja ne ovat tuttuja ihmisille. Me tarjoamme akustisen aikamatkan, kun laulamme seinille kuvatuista henkilöistä kertovia lauluja, Vuori sanoo.

Rekkataustaa ei haluttu levylle

Vox Silentii suunnitteli aikoinaan myös yhden levynsä äänittämistä Pyhän Ristin kirkossa. Se osoittautui kuitenkin mahdottomaksi, sillä Pälkäneentien rekkaliikenne olisi kuulunut levyllä.

– Sellaista vuorokaudenaikaa ei ole, jolloin liikenteen melu ei kantaudu kirkkoon. Päädyimme siihen, että emme halua tehdä keskiaikaista levyä rekkataustalla, Vuori nauraa.

Hän kertoo, että konserttia liikenne ei häiritse, sillä silloin kuuntelutilanne on erilainen.

– Kun ihmiset keskittyvät kuuntelemaan laulua, ympäristö häiriötekijöineen unohtuu. Joskus alkuvuosina esiinnyimme tilaisuudessa, jossa Pelle Miljoona veti vieressä. Kuulijat sanoivat, että kun me aloitimme, meteli häipyi.

Keskiajan kirkot rakennettiin laululle

Vuori kiittelee vuolaasti Pyhän Ristin kirkon akustiikkaa.

– Keskiaikaiset kivikirkot on rakennettu laulua varten. Koko liturgia laulettiin silloin, joten kirkon sointi oli tärkeä.

Vox Silentii laulaa ilman säestystä ja suurin osa lauluista esitetään yksiäänisesti.

– Laulaessamme korostamme korkeita yläsäveliä, ja silloin kuulostaa siltä, kuin laulajia olisi enemmän.

Yhtyeen nimi tarkoittaa hiljaisuuden ääntä. Vuoren mukaan tällä viitataan äiti Teresan mietelauseeseen ”sydämen hiljaisuudessa Jumala puhuu”. Samalla se viittaa myös yhtyeen laulutapaan, joka vaatii malttia.

– Pitää malttaa kuunnella kirkkoa ja sitä, miltä oma laulu kuulostaa. Silloin kirkko alkaa soida mukana.

Latinaksi esitettävien pyhimyslaulujen lisäksi Vox Silentii laulaa Pyhän Ristin kirkossa kolme psalmitekstiä suomeksi.

Vox Silentii on perustettu vuonna 1992. Vuodesta 2004 yhtyeen ovat muodostaneet musiikin tohtori, musiikkipedagogi Hilkka-Liisa Vuori ja toimittaja, kirjailija Johanna Korhonen.

Molemmat ovat olleet mukana yhtyeen perustamisesta alkaen, ja vuoteen 2004 asti mukana oli myös Kirsti Autio. (HäSa)

Vox Silentii laulaa Pyhän Ristin kirkossa torstaina 15. elokuuta kello 19 alkaen. Konsertti kuuluu osana Hämeen Keskiaikamarkkinoiden ohjelmaan.

Päivän lehti

2.6.2020