Kanta-Häme

VR:n Hopealinjan-osuus myynnissä

Laivaliikenne Vanajavedellä sekä Tampereelta Hämeenlinnaan hoidetaan pian ilman valtion raideliikenneyhtiön panosta.

VR on ilmoittanut myyvänsä 8,3 prosentin suuruisen osuutensa yhtiöstä heti, kun sopiva ostaja ilmaantuu.

– Sisävesiliikenne ei kuulu meidän ydinliiketoimintaamme. Ostajaehdokasta meillä ei tällä hetkellä ole, mutta asia aktivoituu, jos ostaja löytyy, kertoo VR Groupin viestintäpäällikkö Mika Heijari.

Matkailun sijaan VR:n ydinliiketoimintaa ovat Heijarin mukaan kuljetuspalvelut, siis rautatiet, linja-autot sekä infra- ja logistiikkapalvelut.

Suomen Hopealinja on suurilta osin sen reitin varrella sijaitsevien kuntien ja kaupunkien omistama.

Hämeenlinnan kaupunki omistaa yhtiöstä vähän alle viidenneksen. Tämä riittää myös tulevaisuutta ajatellen, uskoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

– Omistusosuuden kasvattamiseen ei tässä taloustilanteessa ole perusteita, vaikka haluammekin olla yhtiön toiminnassa ja päätöksenteossa mukana.

Isosuon mukaan kaupunginvaltuustossa on aiemmin keskusteltu jopa siitä, pitäisikö nykyisestä osuudesta luopua kokonaan.

– Osaketarkastelua ei ole tehty kuitenkaan vuosikausiin. Viime aikoina myyminen ei ole ollut esillä.

Hämeenlinnan kaupunki on ollut mukana Hopealinjan toiminnassa vuodesta 1939 lähtien, jolloin Laiva oy Matkailu -niminen yhtiö alkoi liikennöidä hotelli Aulangolta Vehoniemen automuseoon Kangasalle.

Hopealinjan hallituksen jäsen, Hämeen Matkailun toimitusjohtaja Mervi Käki, pitää Hopealinjan merkitystä kaupungille merkittävänä.

– Kyseessä on Hämeenlinnan kutakuinkin ainoa vesistötuote ja merkittävä matkailukohde.

Vanajaveden liikenne ei edellytä kaupungin omistusosuutta säilyäkseen. Julkisen omistuksen väheneminen saattaisi kuitenkin Käen mukaan vaikuttaa paitsi hintoihin ja aluksiin, myös laivojen reitteihin.

– Tällä hetkellä omistajat haluavat katsoa Vanajaveden aluetta kokonaisuutena.

Yhtiö teki viime vuonna merkittäviä investointeja. Silver Sky -niminen alus risteilee ensi syksystä lähtien myös Hämeenlinnasta. Lisäksi Tampereen Viikinsaaren kesäteatteri on remontoitu.

Käen mukaan investoinnit olivat kannattavia, mutta näkyvät toki yhtiön tuloksessa.

– Ymmärrän VR:n ratkaisun, sillä liiketaloudellisin perustein näitä päätöksiä tehdään. Käsittääkseni VR ei ole käynyt aiheesta keskustelua muiden osakkeenomistajien kanssa, Mervi Käki kertoo.

Yhtiön ympäristö- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Otto Lehtipuu vahvistaa, että osakkeet ovat niin sanotusti hiljaisessa myynnissä.

– Osuus on myynnissä sellaiselle ostajalle, joka tuntee yhtiön ja joka on valmis maksamaan oikean hinnan.

Koska ehdokkaita ei toistaiseksi ole ollut, on hintakin vielä määrittelemättä. HÄSA

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic