Kanta-Häme

Vuoden diakonityöntekijä: Vaikeat asiat tulevat ulos sanoituksina

Vuoden diakonityöntekijä Katja Lahti on huolissaan siitä, ettei tavallinen ihminen voi luottaa enää mihinkään. Hän on työssään huomannut, että maksuhäiriöt heijastuvat koko perheeseen.

Kuten eräs pappi on todennut, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoni Katja Lahti on kovaosaisten ystävä. 

Tänä syksynä Lahti valittiin vuoden diakonityöntekijäksi. Tämän jälkeen häntä on viety haastattelusta toiseen.

Lahti on huolissaan tulevaisuudesta, sillä tavallinen ihminen ei voi enää luottaa mihinkään. Ei edes siihen, että junat pysähtyvät Hämeenlinnassa.

– Meiningistä on tullut armotonta. Ajattelumalli on, että voi voi, jos et pysty sopeutumaan nopeasti muutoksiin. Onneksi sentään ihmiset pitävät vielä läheisistään huolta. 

Lahti on miettinyt paljon sitä, ajattelevatko päättäjät päätöstensä seurauksia. Kun 20 euroa häviää sieltä ja täältä, se on pienituloisen tai tukien varassa elävän elämässä iso summa, joka voi romuttaa koko talouden.

– Ennen vanhaan kuntalaisista ajateltiin eri tavalla. Nykyään ulkoistaminen, vaikkapa sairaalalaskujen perintä, perustellaan säästöinä, mutta ei välitetä kuntalaisten velkaantumisen seurauksista. Yhtään ei lasketa, mitä kunnalle maksaa ihmisten ahdinko.

Lahti sanoo, että ihmisiä ja heidän vaikeuksiaan kohdatessa tärkeintä on, että on aikaa kuunnella.

– Tarinat eivät koskaan ole yksinkertaisia. Taustalla voi olla monia ongelmia. 

 

Lahti työskentelee Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniakeskuksessa kriisityössä ja velkaantuneiden ihmisten apuna. Hän on ansioitunut muun muassa päihde- ja kriminaalityössä. 

Diakoniksi Lahti opiskeli aikuisiällä, kun hän seurakunnan taloustoimistossa työskennellessään huomasi, että diakoniatyö on lähellä sydäntä.

Kun asiakkaiden ongelmat ovat isoja ja raskaita kantaa, Lahti on kirjoittanut ajatuksiaan paperille.

– Tykkäsin jo koulussa kirjoittamisesta. Se on ollut mieluinen tapa ilmaista itseäni. 

Sanoittamisesta Lahti innostui alun perin vapaaehtoisena toimineen kitaristin kanssa tehdystä yhteistyöstä, jonka seurauksena syntyi laulu Kuvia elämästä. Yhteistyökumppani, talousneuvoja Kauko Niinimaa, joka on tehnyt paljon lauluja, kannusti Lahtea kirjoittamaan omia biisejä. 

Diakonin sanoituksissa sekoittuvat fakta ja fiktio. Niissä on palasia asiakkaiden tarinoista, kuvia elämästä. Sanoituksia on syntynyt muun muassa velkaantumisesta ja lamasta sekä pienyrittäjän tosielämästä. 

Yritys ei pärjännyt,
ei lainoista selvinnyt.
Monta sataa tuhatta,
takaajalla vastuulla.
Pankit saivat apua,
valtiolta tukea.
Velallinen yksinään,
vastuun kantoi tykönään.

Lahti on työssään huomannut, että maksuhäiriöt heijastuvat koko perheeseen.

– Lapsuudesta ei saa uusintaa. 

– Saan pahimman pois itseltäni, kun sanat tulevat paperille. Ensimmäinen versio voi olla rankkaa tekstiä, ja sitten muokkaan sitä. Se voi olla pitkäkin prosessi. 

Lahti myös halusi sanoituksiinsa säveliä ja alkoi ottaa selvää, kuka voisi säveltää. Hän löysikin muun muassa Karri Salon ja Tanja Ahola-Virtasen, joille hän on kiikuttanut sanojaan sävellettäväksi. Myös Vikto ry:n piisipajassa on sävelletty yksi laulu. 

Lahdella on sanoituksilleen idea. Hän toivoo, että niitä voitaisiin esittää diakoniatyön tapahtumissa ja tilaisuuksissa. 

– Voi olla paljon tehokkaampaa kuulla tarina lauluna kuin kalvosulkeisina. Se jää vain paremmin mieleen. 

Tavoitteena on kirjoittaa myös musikaali, jossa laulut ja ihmisten tarinat lomittuisivat yhteen. Musikaalin Lahti aikoo saada esityskuntoon viimeistään kevääseen mennessä. HÄSA

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic