Kanta-Häme

Vuoden meripelastajat tulevat sisämaasta

Elokuussa Hämeenlinnalaiset Mikko Salonen, Valtteri Nylander ja hattulalainen Kyösti Kuitula ovat saaneet Suomen meripelastusseuran Vuoden meripelastajien tunnustuksen toiminnastaan Kemiönsaaren vesillä viime vuoden elokuussa.

Hämäläiset kuuluivat kuusihenkiseen pelastusvene Ad Maren vapaaehtoismiehistöön, joka sai puolenyön jälkeen hälytyksen saaristoon eksyneestä 17-vuotiaasta nuoresta miehestä.

– Lähtötilanne oli yksinkertainen. Kloppi oli lähtenyt saaresta mantereelle pienellä pulpettiveneellä. Oli kova lounaistuuli ja aallonkorkeus yli puoli metriä. Tuuli oli niin navakka, että mekin olimme laittaneet venettä tiukemmin kiinni passipaikallamme, Kyösti Kuitula kertoo.

Pelastetun ollessa vielä merellä, nousi ukonilma. Vesialue oli 17-vuotiaalle tuttu, joten hänellä ei ollut mukanaan minkäänlaisia navigointivälineitä, minkä lisäksi myös pojan valonheitin hajosi.

Pimeässä harhailtuaan hän oli eksynyt olosuhteiden huonontuessa ja lähtenyt aikomastaan täysin vastakkaiseen suuntaan.

Poika oli ajanut normaalia matkavauhtia, törmännyt pimeässä kiveen ja kolhinut itsensä.

Pojan onneksi hänen matkapuhelimensa oli yhä toiminut ja pystyi soittamaan sijaintinsa ystävilleen luodolla seisseen linjataulun perusteella. Ystävät hälyttivät meripelastuskeskuksen, vaikka poika oli itse sitä mieltä, että voi aivan hyvin odotella apua aamuun asti.

Ad Mare saapui paikalle noin tunnissa ja havaitsi pojan tämän pimeässä heilutteleman puhelimen valon perusteella.

Kolmisen tuntia merellä ja luodolla värjötellyt pelastettava oli tässä vaiheessa sekava ja hypotermian partaalla, Mikko Salonen arvioi.

– Matka paikalle oli epätodellinen, koska alkoi sataa lunta. Poika oli lämpimänä pysyäkseen punnertanut ja tehnyt kyykkyhyppyjä.

Pelastajien saapuessa sekavasti käyttäytynyt poika ei ymmärtänyt tilannettaan vaan oli huolestunut lähinnä veneensä pelastamisesta.

– Mikko otti sitä kraivelista kiinni ja käskytti meidän veneeseen. Poika yritti vielä riisua vaatteitaan ja lähteä hakemaan äitinsä venettä. Hän oli hyvin huolissaan myös muutaman euron hintaisesta kalliokiilasta, joten jouduimme valehtelemaan, että pelastusveneen miehistö kyllä etsii sen talteen, Kuitula muistelee.

Poika pääsi lämpimällä kyydillä Kasnäsin satamaan, jossa hänen ystävänsä olivat vastassa. Ad Maren miehistöön kuuluva pintapelastaja onnistui kiinnittämään kivien väliin kolhiintuneen pulpettiveneenkin hinaukseen.

Valtteri Nylander oli mukana pelastusveneen miehistössä ensimmäistä kertaa, kun hälytys tuli. Vauhdikkaan lähdön vapaaehtoistoimintaan saanut Nylander liittyikin yhdistykseen heti kotiin palattuaan.

– On siitä vähän porukassa kuittailtu, hyvässä hengessä, Nylander hymyilee.

Mikko Salosen mukaan Nylanderilla kävi harvinainen tuuri, sillä 95 prosenttia päivystystehtävistä on moottoririkkoisten veneilijöiden hinaamista. Viikonloppujen mittaisia päivystys- ja koulutusputkia tekevät kolmikko kuuluu paraislaiseen Meripelastusyhdistys Sydvästiin.

– Perustyötä voi verrata Tiepalveluun. Meillä on yhdistyksessä mukana kaveri, jolla kesti kymmenen vuotta ennen kuin kohdalle osui yhtään hälytystä, Salonen nauraa. (HäSa)

 

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic